“Θα μπορούσαν να είχαν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα λειτουργίας αλλά όχι κλείσιμο των χώρων άθλησης”, διατείνεται ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
“Η άσκηση ειναι θεραπευτική όχι μόνο για άτομα με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης αλλά και για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το μόνο μέσο που προάγει την ψυχική υγεία ιδαίτερα στους νέους που έχουν στενέψει τα περιθώρια γύρω τους”, συνεχίζει την τοποθέτησή του ο καθηγητής.
“Καμία μέχρι τώρα μελέτη δεν έχει ενοχοποιήσει τα γυμναστήρια σαν κέντρα αυξημένης μεταδοτικότητας. Αντίθετα ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της παχυσαρκίας που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από κορονοϊό, ιδαίτερα στους νεότερους ασθενείς και η άσκηση αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο. Εμείς όμως στην Ελλάδα που έχουμε τα πρωτεία της παιδικής παχυσαρκίας και είμαστε από τους πιο υπέρβαρους λαούς στην Ευρώπη, δεν αναγνωρίζουμε την μεγάλη σημασία της άσκησης και απλά διαλογιζόμαστε περί ατομικής ευθύνης και προστίμων.
Πολύ φοβάμαι ότι κανένας από τους συναδέλφους στην Επιτροπή των Ειδικών περι Κορονοιού στο Υπουργείο Υγείας δεν επισκέπτεται γυμναστήρια είτε γιατί δεν θεωρεί απαραίτητη την άσκηση ή γιατί ίσως έχει δημιουργήσει ιδιωτικό χώρο άθλησης αφού βέβαια του επιτρέπει το εισόδημά του”, καταλήγει ο κ. Χαλβατσιώτης.