Έτσι θα ταξιδέψουμε αεροπορικώς με ασφάλεια.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Αναγέννηση και Πρόοδος", διοργανώνουν τον διαδικτυακό αγώνα δρόμου Virtual SNF Run, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival RetroFuture.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Αναγέννηση και Πρόοδος”, διοργανώνουν τον διαδικτυακό αγώνα δρόμου Virtual SNF Run, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival RetroFuture.
16/06/2020
Aυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης στα ταξίδια με πλοία, τρένα και αεροπλάνα.
28/06/2020

Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μιλά στο iEidiseis.gr για τους νέους κανόνες ταξιδιού με αεροπλάνο, μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η αεροπορική επικοινωνία μεταξύ πόλεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πρακτικά ποτέ δεν διακόπηκε, υπήρχαν περιορισμένα δρομολόγια από και προς επιλεγμένους προορισμούς και βέβαια όχι για λόγους αναψυχής. Με την άρση των μέτρων της κοινωνικής απομόνωσης ήλθε και η ώρα να απελευθερωθούν και αεροπορικές συνδέσεις με προορισμούς του εξωτερικού εναρμονιζόμενοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επανεκκίνηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με συγκεκριμένους περιορισμούς και το επόμενο βήμα θα γίνει την Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Για το θέμα το iEidiseis ζήτησε την γνώμη του επίκουρου καθηγητή Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, το «Αττικό».

Υπάρχει τελικά ένα σχέδιο με αυστηρούς κανόνες χωρίς περιθώρια αλλαγών;

Οι καταστάσεις είναι δυναμικές και εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας προορισμός χαρακτηρισθεί υψηλού κινδύνου με αύξηση των κρουσμάτων τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί αρνητική οδηγία με ακυρώσεις πτήσεων. Μεγάλη επίσης σημασία έχει όσον αφορά την υποχρέωση της καραντίνας, αν ο προορισμός είναι χώρα μέλος ή κατευθύνεστε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως πριν ταξιδέψετε ενημερωθείτε για τους περιορισμούς στην χώρα άφιξης γιατί εάν για ένα εβδομαδιαίο ταξίδι σας υποχρεωθείτε να μείνετε περιορισμένοι στο ξενοδοχείο σας τότε ίσως δεν θα είναι σκόπιμο να ταξιδέψετε. Επιλέξτε λοιπόν τους προορισμούς σας στοχευμένα με αναζήτηση των επικαιροποιημένων στοιχείων της κατάστασης πανδημίας και τις σχετικές οδηγίες στη Χώρα που θα ταξιδέψετε πριν την αναχώρηση σας.

Υπάρχουν αλλαγές στους κανονισμούς κράτησης και έκδοσης του αεροπορικού εισιτηρίου;

Προτιμήστε την διαδικτυακή ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αποφυγή του συνωστισμού είτε σε γραφεία ή σε χώρους με συσκευές αυτόματων εκδοτικών μηχανών. Μη σας διαφεύγει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπό σε άνθρωπο αλλά και έμμεσα από μολυσμένες από τον ιό επιφάνειες. Μεγαλύτερη ζωή ο ιός φαίνεται να έχει όταν βρίσκεται σε επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι. Επομένως η διαχείριση της κράτησης, της έκδοσης, του check-in και της ακύρωσης του εισιτηρίου μέσα από τον προσωπικό μας υπολογιστή είναι η ασφαλέστερη οδός. Οι αεροπορικές εταιρείες εκδίδουν οδηγίες για την αποφυγή συνωστισμού κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο και θα ήταν καλό να ενημερωθείτε σχετικά από πριν την προσέλευσή σας στο αεροδρόμιο. Συνιστάται το check-in να γίνεται από πριν διαδικτυακά και κρατείστε τις απαραίτητες αποστάσεις τόσο στην παράδοση – παραλαβή των αποσκευών αλλά και κατά την επιβίβαση-αποβίβαση από το αεροσκάφος. Αν είναι δυνατόν προτιμείστε χειραποσκευές μόνο γιατί τοποθετείται από εσάς τους ίδιους στο χώρο πάνω από τα καθίσματα ενώ η αποσκευή που παραδίδεται πριν από τον έλεγχο από την ώρα που θα την παραδώσετε μέχρι να την παραλάβετε θα την ακουμπήσουν πολλά ζευγάρια χέρια κατά την φόρτωση της στον αεροσκάφος. Μην λησμονήσετε να καθαρίσετε τη χειρολαβή της βαλίτσας με αντισηπτικό κατά την παραλαβή της και ούτε να την τοποθετήσετε επάνω στο κρεβάτι σας στο ξενοδοχείο που θα διαμείνετε στον τόπο προορισμού σας.

Τι έχετε να μας πείτε για την χρήση μάσκας;

Η χρήση τη μάσκας είναι υποχρεωτική και με ιδιαίτερα αυστηρές οδηγίες για τους επιβάτες μέσα στην καμπίνα. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αποφασίσει να μην επιβιβάζουν επιβάτες που αρνούνται την χρήση μάσκας προσώπου. Επίσης αν ο διπλανός σας δεν φορά μάσκα μπορείτε να παραπονεθείτε στο πλήρωμα καμπίνας. Σημειώστε ότι αν όλοι μας φοράμε μάσκα ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικό φορέα σχεδόν μηδενίζεται. Μπορεί να απαιτηθεί να αλλάξετε θέση μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε μόνος για να διευκολυνθεί η δυνατότητα ύπαρξης ελάχιστων αποστάσεων. Επίσης αν σας προσφερθεί ή αγοράσετε μικρογεύμα κατά την διάρκεια της πτήσης θα πρέπει να σας παραδοθεί σε ατομικές αεροστεγείς συσκευασίες.