Έξυπνη εφαρμογή, έξυπνα φάρμακα και γενετικές παρεμβάσεις. Πώς αλλάζει η καθημερινότητα χιλιάδων Διαβητικών σήμερα σύμφωνα με τον Καθ. Παθολογίας Π. Χαλβατσιώτη.

Εθιμικά κάλαντα ήχησαν και φέτος στο Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς»
24/12/2022
Στον Star fm ο καθ. Παθολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης – Η έξαρση στην Κίνα δεν σημαίνει δεύτερη πανδημία.
04/01/2023

Εφαρμογή στο κινητό που θα μετρά τους υδατάνθρακες, «έξυπνα» φάρμακα για απώλεια βάρους και γενετικές παρεμβάσεις από τον κόσμο…των δελφινιών και των βατράχων, είναι μερικές μόνο από τις επιστημονικές εφαρμογές που αναπτύσσονται  το 2023 για τους διαβητικούς ασθενείς.

 

    Μία έξυπνη εφαρμογή μέσω της οποίας ένας διαβητικός θα φωτογραφίζει το γεύμα του πριν το καταναλώσει και θα παίρνει πληροφορίες για τις θερμίδες, έτσι ώστε να γνωρίζει πόση ινσουλίνη να χρησιμοποιήσει για να μην ανέβει το επίπεδο του ζαχάρου του, αναπτύσσουν τρία ελληνικά πανεπιστήμια!

Η εφαρμογή, η οποία αναμένεται να αλλάξει θεαματικά την καθημερινότητα χιλιάδων ινσουλινοεξαρτώμενων ασθενών, αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από ερευνητές του τμήματος τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η εφαρμογή

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία διετία, όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Διαβήτη στο διαβητολογικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Όπως μάλιστα παρατηρεί, «οι εξελίξεις στο διαβήτη φαίνεται να είναι ραγδαίες αυτή τη στιγμή , καθώς οι μελέτες που είχαν πάει πίσω διεθνώς λόγω covid τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται δριμύτερες. Μία από αυτές αφορά και στον μετρητή υδατανθράκων». Και δεν είναι η μόνη εξέλιξη…

Ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις

Όπως επισημαίνει ο κ.Χαλβατσιώτης, «μόνο στο εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έχουν κατατεθεί 80 καινούργιες κλινικές μελέτες και άλλες 300 υποβάλλονται έως το τέλος του έτους. Οι πιο ενδιαφέρουσες εστιάζουν στο βιονικό πάγκρεας, τα έξυπνα φάρμακα, αλλά και στα βλαστοκύτταρα, στο μοτίβο που αντιμετωπίζονται τα αιματολογικά νοσήματα».

Έξυπνα φάρμακα για απώλεια βάρους και όχι μόνο

«Έχουμε πολλά νέα πράγματα να δούμε στο εγγύς μέλλον, τα οποία θα στηρίζονται είτε στις μελέτες γενετικών προσδιορισμών, ή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που οδηγούν τους διαβητικούς σε άσχημες εξελίξεις της υγείας τους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ή νεφρολογικά νοσήματα, όπου την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί μία επανάσταση. Κι αυτό διότι δόθηκε η άδεια τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη να χορηγούνται και σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς απαραίτητα να έχουν διαβήτη. Αυτό που τώρα όμως καταπολεμάται ήδη σθεναρά είναι η παχυσαρκία, γιατί προσδιορίζει τον προδιαβήτη, οπότε αν μειώσουμε το ποσοστό της παχυσαρκίας, τότε θα δούμε με πιο αισιόδοξο μάτι και το αύριο», παρατηρεί ο κ. Χαλβατσιώτης.