Η δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Σταυροπήγιο.

Απόλυτα επιτυχημένη η εκστρατεία ενημέρωσης του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας.
12/04/2023
Π. Χαλβατσιώτης | Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.
18/04/2023

Συνεχίστηκε και χθες Κυριακή, το απόγευμα στο Σταυροπήγιο της Δυτικής Μεσσηνιακής Μάνης η δράση “Μεσσηνιακές Ημέρες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη – Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας”.

Η πρωτοβουλία των εκδηλώσεων αυτών ανήκει στο Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας και στοχεύει στην ενημέρωση-ευαισθητοποίση του κοινού για την μεγάλη μάστιγα του σύγχρονου κόσμου, αλλά και έναν ύπουλο εχθρό της ζωής μας, τον σακχαρώδη διαβήτη. Ομιλητής αλλά και Επιστημονικός  Συντονιστής των δράσεων αυτών για όλη τη Μεσσηνία είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο ιατρός Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης.

Μιλώντας ο κ. Χαλβατσιώτης για τον σακχαρώδη διαβήτη είπε πως πρόκειται για «ένα πρόβλημα υγείας που ήταν ανύπαρκτο σχεδόν στην κατοχή και στα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά έχει πλέον λάβει διαστάσεις επιδημίας και αφορά σχεδόν τον ένα στους 10 συμπατριώτες μας. Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει, ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 75, το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο και επιβαρύνει την ήδη εύθραυστη υγεία του ένα στους 4 συμπολίτες μας. Η πρόληψή λοιπόν του διαβήτη και των επιπλοκών του θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι δεν σώζει μόνο ζωές αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των διαβητικών».

Προλόγισαν την παρουσίαση του Επίκουρου Καθηγητή Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ζαρνάτα” -στους χώρους του οποίου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση- Γ. Παναγιωταρέας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών “Γλυκειά Μεσσηνία” και ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Γ .Α. Κομπότης.

Πριν την εκδήλωση έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Οι επόμενες προσεχείς εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11:00 μετά την Θεία Λειτουργεία στον Άρη του Δήμου Καλαμάτας και στις 5:30 το απόγευμα στο Διαβολίτσι του Δήμου Οιχαλίας.