Η πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση στη μετά πανδημία εποχή – Γράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Τέταρτη δόση εμβολίου: ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθ. Παθολογίας Π. Χαλβατσιώτη.
23/09/2022
6o Webinar : «Αγγειακή Εγκεφαλική Νόσος»
28/09/2022

Ο επίκουρος Καθ. Παθολογίας μοιράζεται την γνώμη του σχετικά με τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν αλλά και τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την πανδημία.

Η πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση στη μετά πανδημία εποχή , είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης – Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος  ΔΣ του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ» και πρωτο- δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας 

Το γεγονός ότι ένας καθηγητής της Ιατρικής ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση , αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο συγκεκριμένος θεσμός σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα της κοινωνικής , οικονομικής και πολιτικής ζωής

Ακολουθεί το άρθρο , όπως δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας 

Δύο χρόνια πριν, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ανέλαβε πρωτοβουλίες, ανεξάρτητες από εκείνες της κεντρικής κυβέρνησης, για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα ανέπτυξε στρατηγικές με φροντίδες για την προστασία των πολιτών αλλά και την επιβίωση της τοπικής οικονομίας.

Τα μαθήματα όμως που πήραμε από την πανδημία αλλά και το νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον απαιτούν τώρα από τους φορείς νέες δράσεις. Αυτές θα πρέπει να στοχεύσουν βέβαια στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αποσκοπούν και στην βελτίωση της λειτουργικότητα των υπηρεσιών τους, κύρια με την ευρεία υιοθέτηση του ψηφιακού περιβάλλοντος. Οφείλουν λοιπόν να αναδιοργανώσουν τις υποδομές τους με την ανάπτυξη διευθύνσεων που θα υποστηρίξουν την ενσωμάτωση καινοτόμων δράσεων στις προγραμματιζόμενες στρατηγικές τους. Παράλληλα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες διευκόλυνσης της οικοδομικής δραστηριότητας για να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα στέγης ώστε να καταστεί εφικτή η επιθυμητή  πληθυσμιακή αύξηση στην περιοχή ή και για να επιτευχτεί μια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού. Η υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας της υγείας και της διαβίωσης τους,  προσδιορίζει πάντα την πολιτισμική εικόνα μιας τοπικής κοινωνίας και οι υπεύθυνοι θα πρέπει πρώτα αυτοί να διακατέχονται από αισθήματα αλτρουισμού και αγάπης στον συνάνθρωπο. Τέλος κρίνεται απολύτως απαραίτητη η υποστήριξη στρατηγικών καταπολέμησης της ανεργίας με την ανάληψη εκπαιδευτικών  προγραμμάτων σε αντικείμενα που η οικονομία αναδεικνύει ως αναγκαιότητα.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε απαιτήσεις επέκτασης των διαθέσιμων πάρκων αναψυχής και χώρων πράσινου γενικότερα, όπου με ασφάλεια οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται ή θα απολαμβάνουν το περπάτημα. Η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς  σε αστικό και προαστιακό περιβάλλον, θα συνδράμει εξάλλου και στον αγώνα για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής

Στον πρωτογενή τομέα η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αξιολογήσει επακριβώς την δυναμική των τοπικών προϊόντων, να διερευνήσει πιθανότητες βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής με την εισαγωγή βελτιωτικών διαδικασιών, να υποστηρίξει συνεργασίες και να αναλάβει πρωτοβουλίες οργάνωσης συνδέσμων παραγωγών. Η ορθή όμως καταγραφή της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων αλλά και η διερεύνηση των αδυναμιών ή των δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Στον σχεδιασμό των προθέσεων και των προτάσεων που θα αναλάβουν οι τοπικοί άρχοντες, θα πρέπει σίγουρα να απαντώνται ερωτήματα για το πώς θα πείθεται κάποιος πολίτης να κατοικίσει στον τόπο μας, πως θα πεισθεί μια επιχείρηση να επενδύσει στην περιοχή μας και γιατί κάποιος να μας επιλέξει σαν τουριστικό προορισμό.

 

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας