Ιατρικός Τουρισμός και Ανάπτυξη. Το παράδειγμα της Μεσσηνίας.

Προετοιμάζοντας την επίσκεψη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Πομακοχώρια της Θράκης.
31/07/2019
Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στις Ορεινές περιοχές της Θράκης- βίντεο.
26/09/2019

Σημαντική Συνεισφορά στις Τοπικές Οικονομίες και στη Μείωση της  Ανεργίας

Το Παράδειγμα της Μεσσηνίας

Για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ανέλθει στο αναιμικό 1.8%, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται από την έναρξη της κρίσης και να ξεπερνά πλέον το 190%. Είναι λογικό λόγω της οικονομικής στενότητας αλλά και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών Χωρών στα ποσοστά ανεργίας, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat τον Απρίλιο του 2018 έφθαναν στο 20.8%.  Παράλληλα Οι δυναμικές παραγωγικά ηλικιακές ομάδες κάτω των 45 ετών σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική αρχή έχουν ποσοστά ανεργίας που φθάνουν ως και το 50% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού. Τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, που η μακρά αποχή από την εργασία φαίνεται σύμφωνα και πάλι με την Ελληνική Στατιστική αρχή να οδηγεί και σε μείωση της παραγωγικότητας όταν εξευρεθεί μια πολύτιμη θέση εργασίας. Όπως θα περίμενε κανείς η ανάγκη επιβίωσης οδήγησε μια απελπισμένη νέα γενιά στην λύση της μετανάστευσης που με τη σειρά της επιδείνωσε και τους δημογραφικούς χάρτες της Χώρας. Η κρίση λοιπόν μέσα σε όλα οδήγησε σε αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων – θανάτων, επειδή οι Έλληνες που μεταναστεύουν και που υπολογίζονται σε 500.000, ανήκουν στις αναπαραγωγικές ηλικίες. Επομένως έχει αναδυθεί ένα νέο Εθνικό πρόβλημα που επιζητά εναγωνίως λύσεις. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της σύγχρονης μετανάστευσης είναι ότι οι νέοι που φεύγουν για αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό χαρακτηρίζονται στην πλειονότητά τους υψηλής μόρφωσης όπως γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, θετικών επιστημών και πιο συγκεκριμένα το 73% από αυτούς διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51.2% διδακτορικό δίπλωμα και γενικότερα το 41% πανεπιστημιακό δίπλωμα. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τα 30.000 περίπου Ελληνόπουλα που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Η ιατρική μετανάστευση αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ενώ η Χώρα έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην προετοιμασία των υποψηφίων για τις ιατρικές σχολές της μια που η είσοδος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αποτελούν όνειρο για κάθε σχεδόν οικογένεια, αλλά και με χιλιάδες επιπλέον ακόμη ευρώ για την Πανεπιστημιακή τους εκπαίδευσή, αδυνατεί να τους προσφέρει εργασιακές ευκαιρίες. Κατά δήλωση του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς (7/2017), ορκίστηκαν 156 γιατροί, με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Οι μισοί από τους ορκισθέντες αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό. Τα στοιχεία επίσης μας δείχνουν ότι όλοι οι απόφοιτοί μας βρίσκουν πολύ καλές θέσεις στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο υποδηλώνει το πολύ καλό επίπεδό μόρφωσής τους, την αξιοκρατική επιλογή τους κατά την εισαγωγή τους στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και του πολύ καλού εκπαιδευτικού συστήματος. Το ερώτημα όμως που βασανίζει όλες τις οικογένειες των μεταναστευσάντων, αλλά και τις γενιές που ολοκληρώνουν σύντομα τις σπουδές τους, είναι αν είναι δυνατόν να αναστραφεί το ρεύμα φυγής με την δημιουργία ουσιαστικών εργασιακών συνθηκών παραμονής ή ακόμα και επιστροφής των συναδέλφων. 

Τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την απασχόληση των μελών του είναι απογοητευτικά, αφού σε ποσοστό περίπου κατά 30% είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Υπολογίζεται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια 18.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα φεύγοντας στο εξωτερικό σε προορισμούς κύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε Χώρες του Αραβικού κόλπου.  Οι συνάδελφοι αυτοί δεν μετώκησαν μόνο προς ειδικότητα αλλά είναι και ειδικευμένοι γιατροί με προϋπηρεσία σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια της Ελλάδος που αναζήτησαν καλύτερες αμοιβές και ποιοτικές εργασιακές συνθήκες. Οι περγαμηνές και οι γνώσεις των Ελλήνων επιστημόνων υγείας είναι υψηλοτάτου επιπέδου όπως έχουν «αξιολογηθεί» διεθνώς από τις Χώρες υποδοχής τους, ενώ η κατάρτιση τους και η αφοσίωσή τους στο ιερό καθήκον, προσέφεραν σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες τους. Όπως είναι όμως λογικό θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για να γυρίσουν πίσω και να μεταδώσουν στη χώρα μας όλα όσα επιπλέον έμαθαν με την παραμονή τους στο εξωτερικό.

Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει & οι οικονομικοί της δείκτες καλπάζουν, υποδεικνύοντας ότι η κρίση είναι παρελθόν, η Ελλάδα ακόμη σέρνεται σε πολυετή ύφεση. Η Ελλάδα εμφανίζει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ενώ η χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας έχουν κατακρημνισθεί τα τελευταία χρόνια που ως επόμενο έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση τις δημόσιες κοινωνικές παροχές. Ο Πρόεδρος Obama όταν σχεδίαζε την αναμόρφωση των υγειονομικών παροχών και του ασφαλιστικού στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι “οι υγιείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθούν σε εργασία, να είναι πιο παραγωγικοί και να αμείβονται πλουσιοπάροχα. Ενώ εφαρμόζοντας μεθόδους πρόληψης θα απουσιάζουν λιγότερες μέρες από την εργασία τους και δεν θα συνταξιοδοτούνται πρώιμα”. Με μια χαρτογράφηση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων και των δομών υγείας της Χώρας από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2016, κατεγράφη μια σημαντική πτώση στις μέσες τιμές για τον δείκτη σωματικής υγείας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι σημαντικότερες αιτίες που το ανθρώπινο είδος από τα σπήλαια και την μοναχική ζωή οδηγήθηκε στην δημιουργία ομάδων, κοινωνιών, πόλεων, εθνολογικών οντοτήτων, κρατών & συνασπισμών, αποτέλεσε η ανάγκη για ασφάλεια από εξωτερικούς κινδύνους, δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερες οικονομικές συνθήκες και ανάπτυξη και τέλος η πρόνοια για τους πάσχοντες και τους αδυνάτους. Επομένως πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα η υποβάθμιση της κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα της κρίσης πριν οδηγήσει σε διαβρωτικές και απορριπτικές τάσεις την κοινωνία. Ένας ορθολογικός σχεδιασμός στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, που υπάρχει σαν θεσμός από την αρχαιότητα, φαίνεται να κερδίζει σήμερα έδαφος. Με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού θα προσφερθούν νέες θέσεις εργασίας  και μάλιστα όχι μόνο επιστημόνων υγείας, θα εισρεύσουν κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό βοηθώντας την Εθνική Οικονομία και θα αναβαθμισθεί παράλληλα η παροχή των υγειονομικών παροχών στους μόνιμους κατοίκους της Χώρας μας. 

Τα φημισμένα Ασκληπιεία της Επιδαύρου και της Κω αποτέλεσαν τόσο παραδείγματα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών που τα φιλοξενούσαν όσο και χώροι εκπαίδευσης,  έρευνας και εν γένει προόδου της ιατρικής επιστήμης. Ασθενείς με υψηλές οικονομικές δυνατότητες ταξίδευαν από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου στα φημισμένα Ασκληπιεία της Αρχαίας Ελλάδος, επιζητώντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες αφιερώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ένα από τα πιο ξακουστά Ασκληπιεία ήταν και εκείνο της Αρχαίας Μεσσήνης που ιδρύθηκε στους Αρχαϊκούς χρόνους (9ος – 9ος αι. π.Χ.) και αποτελούσε το επισημότερο ιερό και το κέντρο δημόσιας ζωής της πόλης. Εκεί είδε και περιέγραψε ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις» (Μεσσηνιακά) τα περισσότερα κολοσσιαία γλυπτά, έργα του ονομαστού Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντος. Τα Ασκληπιεία ήταν μεγάλα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί προσλαμβάνοντο μετά από κρίση και η παροχή υπηρεσιών υγείας ήταν χωρίς διακρίσεις. Είχαν καθιερωθεί επίσης θεραπευτικά πρωτόκολλα, δηλαδή συγκεκριμένες θεραπείες αναλόγως του νοσήματος, για να μην επιτρέπονται αυτοσχεδιασμοί επικίνδυνοι για την υγεία των ασθενών. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους απέκτησαν παράλληλα μεγάλη αποδοχή και επισκεψιμότητα τα λουτρά ιαματικά και μη. Αυτά είχαν σημαντική συνεισφορά τόσο στην υιοθέτηση κανόνων σωματικής υγιεινής, όσο και σε θεραπεία χρόνιων νοσημάτων με την τακτική επίσκεψη σε ιαματικές πηγές. Μια παράδοση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και  που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη κέντρων spa και ευεξίας. 

Ο ιατρικός τουρισμός την σύγχρονη εποχή αποτελεί παγκοσμίως μια νέα συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα. Είναι η μετάβαση εκτός αλλά και εντός συνόρων ασθενών προκειμένου να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Οι προορισμοί αυτοί πρέπει να φροντίζουν να παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες για να επιλεγούν ως ιατρικός προορισμός συνδυάζοντας το χαμηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών. Σημείο υπεροχής θα αποτελεί ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον και οι επιλογές συμμετοχικής δημιουργικότητας που θα μειώσουν το stress των ταξιδιωτών υγείας. Οι ταξιδιώτες ασθενείς απολαμβάνουν έτσι ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις στις υγειονομικές τους δαπάνες, αποφεύγουν τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, απολαμβάνουν υγειονομικές φροντίδες σε χώρους με εγκατεστημένο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ τους προσφέρεται μια εξατομικευμένη διοικητική μέριμνα για τις ανάγκες τους μαζί με δυνατότητες επιλογής ποικίλων ταξιδιωτικών υπηρεσιών.  Η συμπίεση του ιατρικού κόστους είναι τόσο σημαντική που ο ιατρικός τουρισμός αναδεικνύεται με χαρακτηριστικά “βαριάς βιομηχανίας” για μια σειρά Χώρες όπως η Ινδία, η Μαλαισία, η Τουρκία και η Βραζιλία που αποτελούν μερικούς από τους κορυφαίους προορισμούς του ιατρικού τουρισμού σήμερα. Ενδεικτικά μια παρακαμπτήριος επέμβαση στεφανιαίων αγγείων κοστίζει στις ΗΠΑ γύρω στις 130.000 $, ενώ στις Χώρες του ιατρικού τουρισμού γύρω στα 12.000 $, όπου βέβαια συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα ταξιδιού. Ο ιατρικός τουρισμός στην Ευρωπαϊκή ήπειρο αποτελεί το 1/4 της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς, με την Τουρκία και την Κροατία να αποτελούν τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς ιατρικού τουρισμού. Βέβαια για τα σοβαρά ιατρικά περιστατικά ακόμα κρατούν τα σκήπτρα ως θεραπευτικοί προορισμοί η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Η Τουρκία διαθέτει 43 πιστοποιημένα θεραπευτήρια και εξυπηρετεί 657.000 ιατρικούς επισκέπτες από 105 χώρες ετησίως. Μια εγχείρηση καταρράκτη στην Τουρκία είναι μειωμένη κατά 55-65% σε σύγκριση με τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστοιχα ένα οδοντικό εμφύτευμα κατά 70-75%. Οι Τουριστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας αναφέρουν ότι οι ιατρικοί επισκέπτες στην Τουρκία ξοδεύουν 10πλάσια χρήματα από ότι οι συνήθεις ταξιδιώτες. Ο οικονομικός απολογισμός για το 2017 αναφέρει ότι τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό ανήλθαν στα 7 δισ $, έναντι των 5,8 για το 2016. Εξυπηρετήθηκαν για παράδειγμα 25.000 οφθαλμιατρικά περιστατικά και είχαν 17.325.410 επισκέπτες σε οργανωμένα θερμά λουτρά. Σημειώνεται ότι Οι τουρκικές αερογραμμές στηρίζουν με εκπτώσεις στους ναύλους ακόμα και για τα συνοδά μέλη και με δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον αποσκευών. Για την πιστοποίηση διεθνώς ενός κέντρου ως ιατρικός προορισμός είναι υπεύθυνη η αξιολόγηση του από την Διεθνή Επιτροπή Joint Commission of International Accredited Hospitals. Η Επιτροπή αυτή  ελέγχει την ποιότητα αλλά και τα προγράμματα των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, ώστε να τύχουν της έγκρισής της για να γίνουν στην  συνέχεια αποδεκτά από τα διεθνή πρακτορεία ιατρικού τουρισμού.

Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι εφικτή γιατί μπορεί να συνδυάσει το υψηλό επίπεδο υποδομών με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Η Χώρα μας διαθέτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό προσωπικό, που δεν περιορίζεται μόνο στον ιατρικό κλάδο αλλά περιλαμβάνει και όλους τους επιστήμονες υγείας. Τέλος με τη οικονομική κρίση η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ιδιαιτέρα ανταγωνιστικό κόστος υπηρεσιών ενώ μπορεί να παρέχει υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των νοσημάτων αλλά και των απαιτήσεων των ασθενών. Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Χώρα μας ως ένας ανταγωνιστικός προορισμός ιατρικού τουρισμού, αποτελεί η παραδοσιακή φιλοξενία του λαού μας,  το ηλιόλουστο ήπιο μεσογειακό κλίμα, οι μεσογειακές γαστρονομικές ιδιότητες της Ελληνικής κουζίνας, η γεωγραφική της πρόσβασή της από όλες τις ηπείρους και η μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά. Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Πρωταρχικής σημασίας κρίνεται η προβολή της Ελλάδος ως προορισμός του ιατρικού τουρισμού στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητη η δημιουργία δικτύων εξυπηρέτησης με τον συντονισμό των ταξιδιωτικών υπηρεσιών με την ξενοδοχειακή εξυπηρέτηση και τους υγειονομικούς παρόχους. Τέλος η ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας συγκεκριμενοποιείται στη θεσμοθέτηση  όλων εκείνων των ρυθμιστικών διατάξεων που θα διέπουν την λειτουργία των ιατρικών κέντρων, στη παροχή επενδυτικών ευκαιριών και στην οργάνωση προωθητικών ενεργειών. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σχετική της ντιρεκτίβα θεωρεί απαραίτητη την παροχή όλων των αναγκαίων πληροφοριών στους ασθενείς για μια τεκμηριωμένη επιλογή, απαιτεί διαφανείς διαδικασίες για την υποβολή παραπόνων και εγγυήσεις ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης. Τέλος αποτελεί απαράβατο όρο  η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών αλλά και η πρόσβαση τους σε κάθε γραπτή ή ηλεκτρονική καταγραφή των ιατρικών τους δεδομένων όταν αναζητηθούν. Η χρέωση των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών θα πρέπει να υπολογίζεται στο ίδιο κόστος που προσφέρεται στους ημεδαπούς. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ταξιδιωτικής ιατρικής αποτελεί η διασυνοριακή ιατρική. Αυτή αφορά την περίθαλψη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της μονίμου κατοικίας τους, κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού τους ως τυχαίο γεγονός ή με προγραμματισμένη εισαγωγή τους σε Θεραπευτήριο. Η οδηγία 2011/24/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2011, περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (ΕΕ L 88 της 4.4.2011, σ. 45-65), θεσπίζει τους όρους βάσει των οποίων ένας ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ προκειμένου να λάβει ασφαλή και υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και να του επιστραφούν τα έξοδα από το δικό του ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας. Επίσης, ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. 

Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα δεν πρέπει να περιορίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών τουρισμού υγείας μπορεί να είναι πιο ελκυστική εκτός μεγάλων αστικών κέντρων μια που το φυσικό περιβάλλον της και τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσουν αναπτυξιακούς μοχλούς. Η καλίγευστος Μεσσηνία προβάλλει για παράδειγμα σαν ένας δυναμικός ιατρικός προορισμός επειδή διαθέτει χαρακτηριστικά που είναι δυνατόν να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των ιατρικών ταξιδιωτών. Η Μεσσηνία έχει πολλά χαρακτηριστικά υπεροχής στην υποδοχή ασθενών γιατί έχει μια γεωγραφική θέση της που προσπελάζεται άνετα και με ασφάλεια από όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμα και με μικρής διάρκειας πτήσεων από την Ευρώπη, την Κύπρο, την Μέση Ανατολή και από τις Χώρες και τα Εμιράτα του Αραβικού κόλπου. Συνδέεται με κατευθείαν πτήσεις, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, με την Θεσσαλονίκη και τη Λάρνακα αλλά και από μια πλειάδα Ευρωπαϊκών και μη πόλεων όπως London, Manchester, Bristol, Birmingham, Paris, Lyon, Lille, Nantes, Brussels, Amsterdam, Vienna, Innsbruck, Zurich, Munich, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Milan, Oslo, Bucharest, Prague, Katowice, Bratislava, Moscow και Yerevan. Παράλληλα διαθέτει ένα γλυκό μεσογειακό κλίμα για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, με μπόλικη ηλιοφάνεια χωρίς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η παροχή ιατρικής φροντίδας στη Μεσσηνία ή σε μια αντίστοιχη πόλη της Ελλάδας, μπορεί να συνδυασθεί  με διακοπές λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και της ποικιλομορφίας του φυσικού τοπίου, με κρουαζιέρες αλλά και με δυνατότητα επισκέψεων σε μοναδικούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου που αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. 

Σαν υπάρχουσες υποδομές στην Μεσσηνία που μπορεί άμεσα να στηρίξουν το εγχείρημα της ανάπτυξης ενός νέου προορισμό ταξιδιωτικής ιατρικής αποτελεί ένα κέντρο ρομποτικής αποκατάστασης και αποθεραπείας και ένα σύγχρονο νεφρολογικό Κέντρο. Το κέντρο αποκατάστασης είναι μια υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα πιστοποιημένη στα διεθνή πρότυπα και εφάμιλλη των πιο εξελιγμένων κέντρων διεθνώς, εξειδικευμένη στην αποκατάσταση ατόμων με κινητικά και λειτουργικά ελλείμματα. Το κόστος Νοσηλείας σε Κέντρο Αποκατάστασης στην Ελλάδα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ  με ημερήσιο νοσήλιο των 150 ευρώ/ημέρα και περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή, θεραπείες αποκατάστασης από διεπιστημονική ομάδα ενώ αντίστοιχα στην Κεντρική Ευρώπη κοστίζει 348 ευρώ/ημέρα και στις ΗΠΑ 848 δολάρια/ημέρα. Η σύγκριση του κοστολογίου προφανώς επιτρέπει όχι μόνο και την κάλυψη της ταξιδιωτικής δαπάνης αλλά και την αγορά υπηρεσιών πολιτισμικού ενδιαφέροντος αφήνοντας και ένα θετικό υπόλοιπο στον ασθενή. Η πρότυπη νεφρολογική μονάδα νοσηλείας έχει στόχο την απόλυτη κάλυψη των αναγκών του αιμοκαθαιρόμενου ασθενή με προδιαγραφές να καλύπτουν όλες του τις προσδοκίες με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του νεφρολογικού ασθενή. Ενώ του προσφέρει ιατρικές συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ποιότητας διευκολύνει τον νεφρολογικό ασθενή ταξιδευτή της Μεσσηνίας να απολαμβάνει τις διακοπές του. Τέλος η δημιουργία πρότυπων ιατρικών δομών που θα μπορούν να αναλάβουν καρδιολογικά περιστατικά για διαδερμική τοποθέτηση βηματοδοτών, βαλβίδων απινιδοτών, να εξυπηρετήσουν ασθενείς με απαιτήσεις κοσμητικής δερματολογικής και πλαστικής χειρουργικής ή και τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων, την στήριξη ζευγαριών που επιθυμούν να τύχουν τη φροντίδα της υποβοηθούμενη αναπαραγωγής, να καλ΄υψουν ανάγκες για οφθαλμολογικές επεμβάσεις που απαιτούν τουλάχιστον αποκλειστικά ημερήσια νοσηλεία, την αντιμετώπιση ορθοπεδικών περιστατικών σε συνεργασία με την υπάρχουσα πρότυπη δομή της φυσικής αποκατάστασης, αλλά και για μια σειρά ακόμα άλλων ιατρικο-νοσηλευτικών απαιτήσεων η Μεσσηνία όχι μόνο προσφέρεται αλλά μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική έδρα. Οι τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει στις ανάγκες των υποβοηθούμενων ατόμων μαζί με τις οικογένειες τους, με την εγκατάσταση των seatracs σε αρκετές παραλίες κάνοντας εφικτή την κολύμβηση στην θάλασσα ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Η γεωμετρική αύξησης της χρήσης δωρεάν χρήσης τους την τελευταία διετία και ειδικότερα για πάνω από 120 ημέρες την περσινή περίοδο μαζί βέβαια και με την προβλεπόμενη αναβάθμισή τους, αποδεικνύει το πόσο φιλική περιοχή αποτελεί ήδη η Μεσσηνία για αυτούς τους συνανθρώπους μας. 

Στο φημισμένο Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης θεράπευαν τους ασθενείς με βάση την ολιστική ιατρική, γιατί οι ιερείς-θεραπευτές πίστευαν ότι έπρεπε ο άνθρωπος να επιδιώκει την βοήθεια της φύσης.  Επομένως η δημιουργία πρότυπων κέντρων ευεξίας για ανανέωση των σωματικών κυττάρων αλλά και του πνεύματος με την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, την άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, τις ειδικές θεραπείες και τον διαλογισμό σε χώρους με ειδική πολιτισμική βαρύτητα είναι ένα παλιό μυστικό της Μεσσηνίας. Τέλος η ανάπτυξη μιας δημιουργικής απασχόλησης σε συνεργασία με τα Ανώτατα εκπαιδευτικά Κέντρα της Μεσσηνίας, όπως με το Τμήμα της Αρχαιομετρίας, μπορεί να παρέχει για παράδειγμα μια πιστοποιημένη συμμετοχή  σε σεμινάρια για την χρονολόγηση αντικειμένων και πολιτισμικών φάσεων, τον έλεγχο αυθεντικότητας μνημείων και έργων τέχνης αλλά και την διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών του ανθρώπου. Ο Ασκληπιός αποτελούσε τον Αρχαίο Θεό της Ιατρικής και της Υγείας, ενώ θεωρείται ως η μυθική μορφή από όπου ξεκινά η σύγχρονη Ιατρική. Ο Ασκληπιός είχε πολλά παιδιά αλλά και 2 γιούς γιατρούς τον Μαχάονα και τον Ποδαλείριο που αναφέρονται να συμμετέχουν στον Τρωικό πόλεμο και τάφοι τους βρίσκονται στη Μεσσηνιακή Μάνη. Επειδή η φήμη του Ασκληπιού ήταν μεγάλη, πολλές πόλεις διεκδίκησαν τον τίτλο της γενέτειρας του λόγω των παραλλαγών της μυθολογίας. Στην Ιλιάδα διαβάζουμε στη ραψωδία Β΄ ότι οι 2 γιοί του Ασκληπιού συμμετείχαν στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας ως γιατροί αλλά και με 30 καράβια από τις πόλεις Τρίκκη, Ιθώμη και Οιχαλία. Ο μεγάλος αρχαίος περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας στην Ελλάδος Περιήγησις, Μεσσηνιακά, ΙΙΙ,2, παραθέτει ότι τα παραπάνω αναφερόμενα στην Ιλιάδα, δεν αφορούν την Θεσσαλία, αλλά τις Μεσσηνιακές πόλεις Τρίκκη, Ιθώμη και Οιχαλία. Διερωτάται λοιπόν κανείς γιατί η Μεσσηνία που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας άριστος τουριστικός προορισμός να μην αναδειχθεί και να καθιερωθεί και ως ένας Εθνικός πυλώνας του ιατρικού τουρισμού, εφόσον η αρχαία της κληρονομιά ως πατρίδα του Ασκληπιού και των υιών του το απαιτεί και στηρίζει. Η Μεσσηνία επομένως έχει τις δυνατότητες αλλά και τη δυναμική ώστε να πιστοποιηθεί ως ένας Ιατρικός προορισμός με πολύτιμη προσφορά στην τοπική αλλά και στην Εθνική οικονομία. Διαθέτει τέλος ξενοδοχειακές υποδομές υψηλότατου επιπέδου που μπορούν να προσελκύσουν τον απαιτητικό τουρισμό. 

Επομένως υπάρχει πλέον απαίτηση για μια Εθνική στρατηγική οργάνωσης του ιατρικού τουρισμού με ελκυστικές συνθήκες που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με εισροές κεφαλαίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα προσφέρει προοπτικές επιστροφής των νέων πίσω στην πατρίδα τους και παράλληλα θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα ασθενή. Η γεωγραφική θέση της Χώρας, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, ο ιστορικός πλούτος της Ελλάδας, η ποικιλομορφία του τοπίου, το υψηλότατο επίπεδο γνώσεων και επιστημονικής κατάρτισης των επιστημόνων υγείας της Χώρας, αποτελούν τη βάση και αναμένουν τους οραματιστές που θα οργανώσουν το ρόδινο μέλλον της Πατρίδας μας. Αλλά και για το δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ίσως αποτελεί ένα εργαλείο που θα κάνει ελκυστική για τους επιστήμονες μας που μετανάστευσαν να σχεδιάσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα. Θα πρέπει όμως να θεσπιστούν κανόνες παροχής ποιοτικών και ασφαλών ιατρικών υπηρεσιών στον ιατρικό ταξιδιώτη, καθώς και να περιγραφεί λεπτομερώς η απαιτούμενη εξειδίκευση των εμπλεκομένων φορέων. Θα πρέπει να διασφαλιστεί το επιστημονικό κύρος, η θέσπιση των όρων πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού και να εκκινήσουν οι κατάλληλες στρατηγικές για να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πρότυπος προορισμός ιατρικού τουρισμού.  Η είσοδος της Ελλάδας στην διεθνή αγορά του Ιατρικού Τουρισμού με την ανάδειξή της ως μια ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα ενεργοποιήσει έναν αναξιοποίητο μέχρι σήμερα προσοδοφόρο τομέα. 

Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου