ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

"Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος"


"Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος"
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Κατά τη διάρκεια της θερινής διακοπής του 4 ου προς 5 ου έτους των Πανεπιστημιακών μου σπουδών και συγκεκριμένα στο διάστημα από 4/8 – 30/9/1982 ήμουν visiting student στο Mount Sinai Hospital, Mount Sinai School of Medicine στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Επίσης ως visiting student στο Mount Sinai Hospital, Mount Sinai School of Medicine βρέθηκα στο διάστημα 2/12/1983 – 31/01/1984 ολοκληρώνοντας την τρίμηνη άσκηση μου στη χειρουργική κατά τη διάρκεια του 6 ου έτους των Πανεπιστημιακών μου σπουδών. Το διάστημα που εργάσθηκα ως επιστημονικός συνεργάτης (06/1986 – 01/1989) στο Διαβητολογικό Κέντρο και τη Μονάδα Τεχνητού Παγκρέατος της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής – Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», εκπαιδεύτηκα στη λειτουργία και το χειρισμό του Τεχνητού Παγκρέατος καθώς και την κλινική εφαρμογή της
συσκευής αυτής στη θεραπεία και την έρευνα του σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης παρακολούθησα μεγάλο αριθμό ασθενών στο εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο (4.000 επισκέψεις ετησίως).
Από τον Ιανουάριο του 1991 μέχρι το 1997 συμμετείχα ενεργά στην προ- και μετεγχειρητική προετοιμασία και παρακολούθηση των υποψηφίων για μεταμόσχευση αλλά και μεταμοσχευμένων με πάγκρεας, ήπαρ και νεφρό στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων του Α’ Χειρουργικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (Διευθυντής: Ε. Χατζηγιαννάκης) (Συνημ. 23)
Το διάστημα που εργάσθηκα στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 12/1990 – 06/1997 και 10/1999 μέχρι σήμερα) αρχικά στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και στη συνέχεια στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» τόσο ως επιστημονικός συνεργάτης, ως ειδικευόμενος στην Παθολογία, ως Λέκτορας και στη συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής, παρακολουθώ διαβητικούς ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής (το οποίο επισκέπτονται 7.000 διαβητικοί ασθενείς ετησίως) καθώς και παθολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στην Κλινική. Από τον διορισμό μου ως Λέκτορας μέχρι σήμερα λαμβάνω ενεργά μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της Κλινικής (υπεύθυνος γενικού Παθολογικού θαλάμου, υπεύθυνος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τακτικό παθολογικό ιατρείο, εσωτερικές εφημερίες της Κλινικής, συζητήσεις περιστατικών, βιβλιογραφική ενημέρωση).

 

 

Όσον αφορά στο Σακχαρώδη Διαβήτη:
Α. Εκτός από την εμπειρία μου στη Μονάδα Τεχνητού Παγκρέατος αλλά και στις Μεταμοσχεύσεις Παγκρέατος, παρακολουθούσα διαβητικούς ασθενείς στο Διαβητολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» μέχρι το Νοέμβριο του 2003 και συνέχισα κατόπιν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
Β. Παρακολούθησα ασθενείς με διαβήτη και ενδοκρινολογικά νοσήματα στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας της Mayo Clinic στην πόλη Rochester, της Πολιτείας Minnesota των ΗΠΑ (Ιούνιος 1997 – Σεπτέμβριος 1999, συνολικά 27 μήνες, Καθηγητής R.Rizza, MD).

 

 

Όσον αφορά τις διαταραχές του Μεταβολισμού των Υδατανθράκων – Πρωτεϊνών:
Α. Παρακολούθησα ασθενείς στα Νοσοκομεία «Mayo Clinic», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» με νοσήματα και σύνδρομα που αφορούν διαταραχές του Μεταβολισμού των Υδατανθράκων – Λιπιδίων – Πρωτεϊνών, όπως σύνδρομα μεταγευματικής υπογλυκαιμίας, συγγενών δυσλιπιδαιμιών λιπώδους εκφύλισης του ήπατος, μυϊκών δυστροφιών και σύνδρομα διαταραχών μεταβολισμού αμινοξέων, αντικείμενο που συμβαδίζει και με την ερευνητική μου δραστηριότητα.

 

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

 

 

Α. Νοσοκομειακές

  • Από 6/1986 έως 1/1989 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» (Διευθυντής: Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης)
  • Από 12/1990 έως 7/1991 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» (Διευθυντής: Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης)
  • Από 7/1991 έως 7/1996 ως ειδικευόμενος στην Παθολογία στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» (Διευθυντής: Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης)
  • Από 7/1996 έως 6/1997 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» (Διευθυντής: Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης)
  • Από 6/1997 έως 10/1999, Postdoctoral Fellowship με Διεθνή Υποτροφία (European Grant) στην Ενδοκρινολογική Κλινική στη Mayo Clinic (Mayo Graduate School of Medicine), Rochester, Minnesota, USA (Chairman:R.Rizza) υπό την εποπτεία του Professor S.Nair. Πιστοποίηση από το Post Graduate School of Medicine of Mayo Clinic, Rochester, MN, USA, για την συμπλήρωση μετεκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία και στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Από 10/1999 έως 8/2002 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» (Διευθυντής: Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης)

 

 

Β. Πανεπιστημιακές

  • 2/2002: Εκλογή στη βαθμίδα του Λέκτορος με γνωστικό αντικείμενο: «Παθολογία – Διαβήτης και Μεταβολισμός»
  • Από 8/2002 έως 6/2006 Λέκτορας στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών που έδρευε στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και από 11/2003 μετεγκαταστάθηκε στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν». (Διευθυντής: Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης και από 9/2005 Καθηγητής Θ. Οικονομόπουλος)
  • Από 6/2006 έως 12/2011 Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (Διευθυντής: Καθηγητής Θ. Οικονομόπουλος και από 9/2010 Καθηγητής Γ. Δημητριάδης)
  • Από 12/2011 Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής και από 10/2022 μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Καθηγητής στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (Διευθυντής/ια : Καθηγητής Γ. Δημητριάδης, από 9/2019 Καθηγητής Α. Μπάμιας και από 2022 Καθηγήτρια Α. Ψυρρή).