Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στον Αριστομένη

Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στη Βελίκα
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στη Βελίκα
15/07/2019
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στον Αρι&Διαβολίτσι
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στον Αρι&Διαβολίτσι
15/07/2019
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στον Αριστομένη

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στον Αριστομένη Μεσσηνίας οι δράσεις του Ενημερωτικού Προγράμματος «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας», το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία»!

Το Πρόγραμμα, που αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, διεξάγεται από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Μετά την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου), τον Μελιγαλά (30 Ιουλίου), το Πεταλίδι (1 Σεπτεμβρίου), την Καρδαμύλη (23 Σεπτεμβρίου), την Λογγά (30 Σεπτεμβρίου) και τη Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου), η ένατη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Αριστομένη στις 21 Οκτωβρίου 2017.

Τον συνολικό συντονισμό του Προγράμματος έχει αναλάβει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, περισσότεροι από 100 κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π. Αριστομένη.

Στο ενημερωτικό μέρος δόθηκαν οι διαλέξεις «Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών», από τον Χειρουργό Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Χριστάκη, «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον Χειρουργό, Επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Τσώνης, η Αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργία Παναγοπούλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αριστομένους κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος, Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) κ. Δημήτριος Μαραβέλιας και η τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου κ. Ελευθερία Τοκατλίδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία» κ. Αθανασία Καρούνου.

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ).

Επόμενους «σταθμούς» της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας θα αποτελέσουν οι Γαργαλιάνοι (αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου), τα Φιλιατρά (την ερχομένη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου) και η Κυπαρισσία (8 Νοεμβρίου 2017).

Οι μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των σακχάρων στις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία και στήριξη της εταιρίας MENARINI Diagnostics, την οποία και ευχαριστούμε για την συμβολή της. Το νοσηλευτικό προσωπικό από την ομάδα “βοήθεια στο σπίτι” που συμμετέχει στις μετρήσεις σε όλους τους Δήμους, προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και τους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την ευγενική τους προσφορά.