Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κυπαρισσία

Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στo Λογγά
15/07/2019
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στην Καρδαμύλη
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στην Καρδαμύλη
15/07/2019
Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κυπαρισσία

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Κυπαρισσία την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, και ενόψει του εφετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο πρώτος κύκλος των δράσεων του Ενημερωτικού Προγράμματος «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας». Το Πρόγραμμα, το οποίο περιέλαβε ιατρικές ημερίδες ενημέρωσης του κοινού και, παράλληλα, δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, διοργάνωσε ο Σύλλογος Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία»!  

Η σημαντική αυτή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτές περιέλαβαν την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου), τον Μελιγαλά (30 Ιουλίου), το Πεταλίδι (1 Σεπτεμβρίου), την Καρδαμύλη (23 Σεπτεμβρίου), την Λογγά (30 Σεπτεμβρίου), τη Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου) τον Αριστομένη (21 Οκτωβρίου), τους Γαργαλιάνους (24 Οκτωβρίου), τα Φιλιατρά (25 Οκτωβρίου) και την Κυπαρισσία (8 Νοεμβρίου 2017).

Τον συνολικό συντονισμό του Προγράμματος είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. 

Κατά τη διάρκεια των δράσεων στην Κυπαρισσία, 30 κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.  

Στο ενημερωτικό μέρος δόθηκαν οι διαλέξεις «Διαβήτης και Καρδιά», από τον Ειδικό Καρδιολόγο, Επιμελητή Α’ της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Εμμανουήλ Μάκαρη, «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον Χειρουργό, Επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο.  

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία» κ. Αθανασία Καρούνου. 

Το συνολικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ).

Οι μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των σακχάρων στις εκδηλώσεις διεξήχθησαν με την ευγενική χορηγία και στήριξη της εταιρίας MENARINI Diagnostics, την οποία και ευχαριστούμε για την συμβολή της. Το νοσηλευτικό προσωπικό από την ομάδα “Βοήθεια στο Σπίτι” που συμμετείχε στις μετρήσεις σε όλους τους Δήμους, προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά και τους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την ευγενική τους προσφορά.