Μπλε το Δημαρχείο της Καλαμάτας, συμβολικά για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

7o Webinar (19 Οκτ-2022): «Προηγμένες Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις»
19/10/2022
Το σύνδρομο Long Covid θα είναι μια νέα πανδημία μετά την πανδημία;
14/11/2022

Μπλε φωτισμός θα λάμψει επάνω στο Δημαρχείο του πεζόδρομου της Αριστομένους, συμβολικά για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Λόγω του κορονοϊού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το μήνυμα όμως για τη σοβαρή αυτή νόσο και την ανάγκη πρόληψης, θα περάσει στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές της χώρας και του κόσμου, με τον μπλε φωτισμό εμβληματικών κτιρίων. Για τη Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έκανε δήλωση ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ μήνυμα δημοσιεύει ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, άμισθος σύμβουλος του δημάρχου Καλαμάτας για θέματα υγείας και πρόληψης…

Ο Δήμος Καλαμάτας τονίζει ότι “στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που εστιάζουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό Συλλόγων, όπως ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία».

Η δήλωση του δημάρχου καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει ως εξής:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας βρίσκει εν μέσω του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και στην πατρίδα μας και σήμερα όλοι καλούμαστε να σταθούμε υπεύθυνα όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας αλλά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με υπεράνθρωπη προσπάθεια από τη δική του πλευρά επιχειρεί να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας. Σήμερα, με την πανδημία να μην κάνει εξαιρέσεις, είναι σημαντικό να ακούμε τους ειδικούς και να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες τους».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ

Το μήνυμα του καθηγητή και άμισθου συμβούλου του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, είναι το εξής: “Η Παγκόσμια ημέρα για το διαβήτη ξεκίνησε να εορτάζεται το 1991 μετά από κοινή προσπάθεια τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τον διαβήτη (International Diabetes Federation –IDF). Ο λόγος που ώθησε τους Οργανισμούς αυτούς στην καθιέρωση της 14ης Νοεμβρίου κάθε χρόνο ως ημέρα αφιερωμένη στον Διαβήτη ήταν η ραγδαία αύξηση της συχνότητας του διαβήτη παγκόσμια καθώς και η βαρύτητα των χρόνιων επιπλοκών του που οδηγούν σε αυξημένη θνητότητα αλλά και σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των διαβητικών. Η επιλογή της ημέρας έγινε γιατί είναι η ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting, που ανακάλυψε την ινσουλίνη και την πρωτοχορήγησε σε διαβητικούς τον Ιανουάριο του 1922.

Κάθε χρόνο το σύνθημα για την ημέρα του διαβήτη αλλάζει και άλλοτε επικεντρώνεται στην ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα του διαβήτη, άλλοτε για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του διαβητικού, για τα δικαιώματα του διαβητικού, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του διαβήτη ή στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών αντιμετώπισης του διαβήτη στην παιδικο-εφηβική ηλικία. Στόχος των δράσεων στην ημέρα του διαβήτη είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην ύπουλη μάστιγα της ανθρωπότητας τον σακχαρώδη διαβήτη. Πολλά σημαντικού ενδιαφέροντος κτίρια παγκοσμίως είθισται να φωτίζονται με μπλε χρώμα το βράδυ της ίδιας εορταστικής μέρας και για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμάτας θα συμμετέχει στην εκστρατεία φωτίζοντας μπλέ το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

 

Η παγκόσμια ημέρα του διαβήτη αναγνωρίστηκε επισήμως και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2006 όταν στην Ολομέλεια της Γενικής Συνελεύσεως στη Σύνοδο Κορυφής ψηφίστηκε απόφαση  (United Nation Resolution 61/225) που ζητά από όλα τα κράτη να λάβουν μέτρα τόσο της πρόληψής του όσο και των επιπλοκών του γιατί αποτελεί σημαντικό αίτιο θνητότητας και νοσηρότητας της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και δυνητικό απορρυθμιστικό παράγοντα της οικονομίας  λόγω του υψηλού υγειονομικού κόστους αντιμετώπισης  που υποκρύπτει. Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση δεν έχει ληφθεί για κανένα άλλο νόσημα.

Η ημέρα του διαβήτη φέτος θα είναι λίγο χλωμή αφενός μεν γιατί η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβαρύνει την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας αλλά και γιατί ο διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα της ανθρωπότητας στις επιθέσεις του αδηφάγου ιού. Τα άτομα με διαβήτη και μάλιστα όταν δεν φροντίζουν επαρκώς τον διαβήτη τους νοσούν βαρύτερα και οδηγούνται πιο συχνά σε μονάδες εντατικής θεραπείας με μεγαλύτερο τον κίνδυνο να μη τα καταφέρουν στην μεγάλη τους μάχη. Ίσως για το λόγο αυτό το 2020 η ημέρα του διαβήτη εστιάζεται στον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτριών και νοσηλευτών στην υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη. Με αυταπάρνηση επιμελούνται τις ανάγκες των ασθενών και τους αξίζουν πολλά ευχαριστώ για την αφοσίωσή τους στο καθήκον”.