Ο Π. Χαλβατσιώτης ομιλητής στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Διαβήτη.

Forum Γενικής Ιατρικής 2017 - Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Forum Γενικής Ιατρικής 2017 – Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
26/10/2017
Κινητές Ιατρικές Μονάδες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Τήλο
18/02/2018

ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΕΣΤ
Οι ελαιοπαραγωγοί που προσκαλούν εργάτες γης από τρίτες χώρες για το λιομάζωμα θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι εργάτες, πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους, να κάνουν το γρήγορο τεστ για τον κορονοϊό. Τέτοια τεστ προμηθεύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα τα διαθέσει στα Κέντρα Υγείας του Νομού, για το σκοπό αυτό. Αυτό επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και αυτό ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης που είχαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος παρουσίασε από την πλευρά του προτάσεις για την αποτροπή διάδοσης του νέου ιού λόγω της ελαιοσυγκομιδής…

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας επισημαίνεται ότι η συζήτηση του κ. Αναστασόπουλου με τον κ. Χαλβατσιώτη “αφορούσε την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων με κρούσματα κορονωϊού κατά την ελαιοκομική περίοδο με την είσοδο στη χώρα εργατών γης τρίτων χωρών. Ο καθηγητής παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό στον τομέα αυτό η ενημέρωση των εργατών στους κανόνες ατομικής υγιεινής που πρέπει να τηρούνται, στα συμπτώματα της νόσου, στον τρόπο αναφοράς  των υπόπτων κρουσμάτων στις  υγειονομικές αρχές, καθώς και στα μέτρα προφύλαξης. Πρότεινε, στην κατεύθυνση αυτή την δημιουργία καταλόγου οδηγιών, την ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων για τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης, ώστε με κάθε τρόπο να περιοριστεί όσο το δυνατό η μετάδοση του ιού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προμήθεια, που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια, σε τεστ ταχείας διάγνωσης  του κορονωϊού (rapid test) για αποκλειστική χρήση σε εργάτες τρίτων χωρών. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα κέντρα υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, τα οποία θα διενεργούν τα τεστ. Επίσης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που προσκαλούν εργάτες να οδηγούν αυτούς που έρχονται στη χώρα στα πλησιέστερα κέντρα υγείας.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον καθηγητή για την επίσκεψη και την ενημέρωση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστούν οι προτάσεις του, στην κατεύθυνση του περιορισμού της διασποράς του ιού”.