ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

"Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος"


"Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος"
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 

 

Μια Ιατρική επίσκεψη θα είναι επωφελής για τον ασθενή αν ο θεράπων Ιατρός έχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από τον ασθενή αλλά και όταν καταφέρει να αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή που θα του επιτρέψει να αποδεσμευτεί από ενδοιασμούς και υπεκφυγές .

Παραθέτουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τόσο την προετοιμασία του ασθενή πριν την επίσκεψη, όσο και για τις απαιτήσεις μίας επίσκεψης καθώς και οδηγίες για μετά την επιστροφή του στο σπίτι.

 

Πριν την επίσκεψη στο ιατρείο:

 Αξίζει να φθάσετε στο ιατρείο λίγο πριν το προγραμματισμένο ραντεβού για την αποφυγή αναστάτωσης επειδή σε περίπτωση έντασης μπορεί να ξεχάσετε θέματα που θα θέλατε να συζητήσετε με τον Ιατρό.

Προγραμματίστε την μετάβασή σας στο ιατρείο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συνήθη για την ώρα κυκλοφοριακή επιβάρυνση ενώ ο πλησιέστερος σταθμός του Μετρό, ο ¨Ευαγγελισμός¨, είναι σε απόσταση 15 λεπτών ήπιου βαδίσματος.

 Πριν την επίσκεψη θα πρέπει να έχετε καταγράψει όλα τα ερωτήματα και τις ανησυχίες που θα θέλατε να συζητήσετε με τον Ιατρό, επειδή συχνά πολλά από αυτά τα θυμόμαστε αφού αποχωρήσαμε από το ιατρείο.

Για να μην ξεχάσετε το σημείωμα με τις ερωτήσεις, καλό είναι να το έχετε αποθηκεύσει και στη μνήμη του κινητού σας τηλεφώνου.

Το ιατρείο βρίσκεται στον 1ο όροφο και οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από 2 ανελκυστήρες, με εύκολη πρόσβαση για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Πάντα θα λαμβάνετε ειδοποίηση υπενθύμισης για επιβεβαίωση τον προγραμματισμένων ραντεβού σας 24 με 48 ώρες πριν.

 

 

Κατά την επίσκεψή σας στο Ιατρείο:

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τις πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις σας σε εκτυπωμένη μορφή, το ημερολόγιο των μετρήσεων του σακχάρου αίματος (αν έχετε Διαβήτη), τα αντίγραφα εξιτηρίων πρόσφατων νοσηλίων σας, τον κατάλογο των φαρμάκων που λαμβάνετε με τις αντίστοιχες δοσολογίες. Να είστε ενημερωμένοι για το Ιατρικό ιστορικό του πρώτου βαθμού συγγενών σας ή των αιτιών θανάτου τους.

Θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα στοιχεία Ιατρών άλλων ειδικοτήτων που σας παρακολουθούν για άλλα νοσήματα σε περίπτωση που απαιτηθεί η επικοινωνία μαζί τους και μην ξεχάσετε να αναφερθείτε σε τυχόν αλλεργίες που έχετε σε τρόφιμα ή φάρμακα.

Κατά την επίσκεψή σας, θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον Ιατρό, να του αναφέρετε τον ακριβή λόγο χορήγησης των θεραπειών που λαμβάνετε ή για τους λόγους της προσωπικής σας επιλογής λήψης παραφαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, ή παρασκευασμάτων βοτάνων. Ο λόγος είναι ότι πολλά από αυτά ενδέχεται να είναι υπόλογα για τα συμπτώματα τα οποία έχετε.

Κατά την περιγραφή των συμπτωμάτων σας θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε πότε ακριβώς εμφανίστηκαν, σε ποια κατάσταση ήσασταν, αν ήταν σταδιακής ή αιφνίδιας εμφάνισης, ποια θέση είχε το σώμα σας, τι βαθμό δραστηριότητας είχατε τότε , την πρόσφατη λήψη φαρμάκων, την ακριβή περιγραφή του αισθήματος του πόνου, την ακριβή του θέση στο σώμα – αν εντοπίζεται, αλλά και αν έχει βελτιωθεί ή επιδεινωθεί από τότε που ξεκίνησε.

Στις επισκέψεις των χρόνιων πασχόντων η πρώτη επίσκεψη είναι σημαντικότερη των επισκέψεων ρουτίνας (ανά τακτικά χρονικά διαστήματα), ενώ διαφορετικού χαρακτήρα είναι ένας ετήσιος ή 6-μηνιαίος έλεγχος ενός υγιούς ατόμου.  Διαφορετικός βέβαια είναι ο λόγος της επίσκεψης που αφορά ένα οξύ ξαφνικό περιστατικό. Τέλος ιδιαίτερου χαρακτήρα είναι και η επίσκεψη μίας Διαβητικής υποψήφιας μητέρας που επιθυμεί προγεννητικό έλεγχο.

Θα πρέπει να εμπιστεύεστε τον Ιατρό σας περισσότερο από την Google και σε περίπτωση που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των αναζητήσεών σας στο διαδίκτυο και των λεγόμενων του Ιατρού, θα πρέπει να το αναφέρετε.

Η ποιότητα είναι πάντα προτιμότερη της ποσότητας και επομένως θα πρέπει κατά την επίσκεψή σας να επιλέξετε και να εστιάσετε στα 2-3 σοβαρότερα θέματα για την υγεία σας που σας απασχολούν για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος σε χαοτικές αναζητήσεις.

Εσείς θα επιλέξετε αν ο συνοδός σας θα επιθυμείτε να παρευρίσκεται μαζί σας στον εξεταστικό χώρο ή να σας περιμένει στην αίθουσα αναμονής.

Μην λησμονήσετε να αναφέρετε από την αρχή ότι επιθυμείτε και ηλεκτρονική συνταγογράφηση των χρόνιων λαμβανόμενων σκευασμάτων σας ή ενός εργαστηριακού ελέγχου ρουτίνας .

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχετε ντυθεί με ενδύματα που θα διευκολύνουν την κλινική εξέταση.

 

 

Μετά την επίσκεψή σας στον ιατρό:

Το ιατρείο μας δεν είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα.

Πριν αποχωρήσετε από τον χώρο φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας ότι έντυπο υλικό, εξετάσεις ή σημειώσεις φέρατε ή σας χορήγησε ο Ιατρός καθώς και να προγραμματίσετε την επόμενη επίσκεψή σας ώστε να υπάρχει μια συνέπεια στα ραντεβού και στην Ιατρική σας παρακολούθηση.

Κατά την αποχώρησή σας μπορούμε να καλέσουμε ταξί για εσάς.

 

 

Επιστροφή στο σπίτι:

Με την επιστροφή σας στο σπίτι έχουν περάσει τα δύσκολα, αλλά μένουν λίγα ακόμα για να θεωρηθεί επιτυχημένη η επίσκεψη. Για παράδειγμα, να διερωτηθείτε αν απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματά σας, αν ενημερωθήκατε σε βάθος για τα θέματα που σας απασχολούν και αν είστε σίγουροι για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρετε είτε για την θεραπεία που σας συστήθηκε να ακολουθήσετε, την διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων, ή την ανάγκη επίσκεψης και Ιατρού άλλης ειδικότητας.

Σημειώστε στο ημερολόγιό σας την ημέρα της επόμενης επίσκεψης σας στον Ιατρό και φροντίστε όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις ή τυχόν επισκέψεις σε Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έτσι ώστε τα αποτελέσματα αυτών να μπορούν ολιστικά να ληφθούν υπόψη από τον Ιατρό και σε συνδυασμό της μέχρι τότε πορείας σας, να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα της πάθησής σας.