Όταν η Πανδημία τελειώσει: Η πρόβλεψη του Καθ. Π. Χαλβατσιώτη -Η ζωή με τον κορονοϊό και η ανοσία της αγέλης.

Γενικό Νοσοκομείο ¨Η ΕΛΠΙΣ¨: Η ιστορία του πρώτου Νοσοκομείου του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους .
30/10/2021
1.350.000 άτομα στην Ελλάδα ζουν με σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί να πέσει το νούμερο;
16/11/2021

Με αφορμή μία από τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά ημέρες σε σχέση με όλους τους δείκτες, ζητήθηκε από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ η γνώση του για μια σειρά θεμάτων όπως η νόσηση και των εμβολιασμένων, η πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, το ζήτημα των αντισωμάτων, τον χρόνο της αναμνηστικής δόσης.

Σήμερα μάλιστα, όπως αποκάλυψε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, ζητήθηκε να ετοιμαστούν κλίνες ΜΕΘ για το ενδεχόμενο νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται πρωτίστως για μη εμβολιασμένους, είπε, γιατί έχουμε μετατρέψει την ελευθερία σε επικίνδυνη ελευθεριότητα με αποτέλεσμα κάθε μέρα να χάνουμε ένα λεωφορείο με επιβάτες, σα να πέφτει στον γκρεμό.

Παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γιατί κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, ωστόσο όσο πιο μεγάλη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, βοηθά στο να μην οδηγηθούν σε ΜΕΘ.

Στο ζήτημα του εμβολιασμού, τόνισε, ότι έγιναν λάθη, ωστόσο υπάρχει χρόνος να βελτιωθούμε.
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη των πτηνών. Όλοι θα αρρωστήσουμε. Θα επιβιώσουν οι εμβολιασμένοι.
Εκτίμησε ωστόσο πως μπήκαμε στην τελευταία φάση της πανδημίας. Φαίνεται το φως στο τέλος του τούνελ.

Δεν υπάρχει κάποιος αριθμητικός κανόνας για την αναμνηστική τρίτη δόση, ανέφερε, ούτε προαπαιτείται τεστ αντισωμάτων. Αυτό που είναι διαπιστωμένο, είναι πως τα αντισώματα πέφτουν όσο πιο ηλικιωμένο είναι το άτομο, όσο πιο παχύσαρκο και όσο απομακρυνόμαστε από τη δεύτερη δόση γι αυτό και πρώτα χρειάζεται να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και όσοι περασαν το εξάμηνο. Ωστόσο να μην ανησυχούν όσοι βρίσκονται στο 5μηνο. Δεν θα αρρωστήσουν βαριά. Όλες οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια.
Όταν περάσει η πανδημία και θα έχουμε την ανοσία της αγέλης, δεν θα χουμε την ανάγκη των εμβολίων.