Ο αντιεμβολιασμός ως μια έκφραση πολιτισμικής κρίσης , επιγράφεται το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ,
Προέδρου του ΔΣ Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Η ΕΛΠΙΣ” και τακτικού αρθρογράφου της aftodioikisinews κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρο
Σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων με υπερπλήρωση των νοσοκομείων, οδηγώντας τις τοπικές αρχές σε απόγνωση αλλά και σε λήψη αυταρχικών μέτρων.
Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αποτελούν μαζί με τις Βαλκανικές, τις γεωγραφικές εστίες όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Γενικότερα παρατηρείται μια αμφισβήτηση των κεντρικών Κυβερνήσεων από τους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι τις περισσότερες φορές οργανώνονται πίσω από υπερεθνικιστικά μορφώματα εκφράζοντας έναν άκρατο λαϊκισμό.
Έτσι λοιπόν το αντιεμβολιαστικό κίνημα σε πολλές περιοχές έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις ενώ δεν είναι παρά μια έκφραση της σύγχρονης πολιτισμικής κρίσης.
Χρησιμοποιεί σαν υπόβαθρο τη διάδοση ψεύτικων και παραπλανητικών πληροφοριών καθώς και θεωρίες συνομωσίας.
Πολλοί αντιεμβολιαστές εκφράζονται με περηφάνια για τις απόψεις τους διακηρύσσοντας ότι τα εμβόλια δεν είναι ούτε δραστικά ούτε ασφαλή παρά ένα δημιούργημα των φαρμακευτικών εταιριών με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους και εργαλείο για διεφθαρμένους πολιτικούς με σκοπό να αφαιρέσουν την ελευθερία τους.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι αντιεμβολιαστές έχουν πρακτικά μετατρέψει τις αρχές της ελευθερίας σε εκφράσεις μιας επιπόλαιας ελευθεριότητας.
Οι αντικοινωνικές αυτές εκτροπές συναντώνται τόσο σε βαλκανικές χώρες αλλά και σε περιοχές της τέως ανατολικής Γερμανίας, όπως η Σαξονία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 44%.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται πλέον κοινωνικός διχασμός αφού καταγράφονται συγκρουσιακές τάσεις μεταξύ των εμβολιαστών και των αντιεμβολιαστών.
Πιθανά να ενισχύεται από τα επιλεκτικά περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για τους μη εμβολιασμένους και όλα αυτά μέσα στο προχριστουγεννιάτικο εορταστικό περιβάλλον που παραδοσιακά που θα έπρεπε όμως να λειτουργούσε ενωτικά αφού αποτελεί την ετήσια γιορτή της αγάπης.
Η ανάγκη για νοσηλείες σε νοσοκομεία και οι θάνατοι αποτελούν όμως γκρίζα σύννεφα που σκεπάζουν την εορταστική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί όμως ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν παγκοσμίως το επίκεντρο της έξαρσης της νέας πανδημίας και προειδοποιούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι, τους επόμενους μήνες θα χαθούν μισό εκατομμύριο ζωές. Η επιστροφή στην ομαλότητα απαιτεί νέες εμβολιαστικές στρατηγικές για να προσφέρει ασφάλεια στο τμήμα του πληθυσμού που υπολείπεται στον εμβολιασμό αλλά και για να πάψει η πανδημία να υποσκάπτει τα θεμέλια κάθε προσπάθειας ανάνηψης της οικονομίας.
Στην Ελλάδα αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους με περιορισμό της κοινωνικότητάς τους και πρόσφατα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τις ηλικίες άνω των 60.
Το παράδειγμα της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα απέδωσε με σημαντική αύξηση στο εμβολιαστικό ρυθμό.
Ελπίζουμε όμως και ευχόμαστε οι συμπολίτες μας να κερδίσουν το δώρο ζωής και να αποφύγουν άδικους και μη απαραίτητους θανάτους, όχι από τον φόβο των περιοριστικών μέτρων, αλλά μέσα από θετική σκέψη και την ανάληψη της κοινωνικής τους ευθύνης. Για ένα υγειονομικά ασφαλέστερο αύριο θα πρέπει να απομυθοποιηθεί το αντιδραστικό αντιεμβολιαστικό κίνημα και απομονωθούν οι λαϊκιστές καθοδηγητές τους.
*Παναγιώτης Χαλβατσιώτης , Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , Πρόεδρος ΔΣ Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Η ΕΛΠΙΣ”