Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και η Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων του ΠΓΝΑ «Αττικόν», μιλούν στο ΘΕΜΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με κορονοϊό και συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο πανικός είναι χειρότερος από τον ιό.
Εβδομήντα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων ένα διασωληνωμένο, είχαν καταγραφεί μέχρι την Κυριακή το απόγευμα στη χώρα μας. Το σύνολο του υγειονομικού συστήματος βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Πρωταγωνιστές» της νέας αυτής υγειονομικής δοκιμασίας οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς, δηλαδή των νοσοκομείων που έχουν οριστεί ως αρμόδια για τη διαχείριση των ατόμων με ύποπτα συμπτώματα αλλά και όσων τελικά νοσούν λόγω λοίμωξης από τον COVID-19.
To Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, ένα από τα κομβικότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι ένα από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς, πανελλαδικά, για τον κορωνοϊό. Καθημερινά τουλάχιστον 4-5 συμπολίτες μας απευθύνονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αναφέροντας συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή) που είναι ενδεικτική της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και σε συνάρτηση πάντα με το ταξιδιωτικό ιστορικό ή τον κύκλο των κοινωνικών επαφών τους. Ενώ ήδη δύο από τα πρώτα διαγνωσμένα κρούσματα, παραμένουν νοσηλευόμενα στο Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης. Οι γιατροί και νοσηλευτές είναι σε εγρήγορση για την ορθή διαχείριση της νέας αυτής υγειονομικής κατάστασης.
Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, MD, PhD, Επίκουρος Καθηγητής, Παθολόγος, στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ «Αττικόν», έχει βρεθεί πολλές φορές από τότε που ο νέος κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα, στα ΤΕΠ, εν ώρα εφημερίας, να υποδεχθεί και να αξιολογήσει περιστατικό. «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μας ενημερώνει για πιθανό ύποπτο ή πραγματικό κρούσμα. Το ιατρικό team, συνήθως ένας ειδικευμένος γιατρός, ένας ειδικευόμενος και ένας νοσηλευτής, φορούν τις ειδικές στολές μιας χρήσης και τίθενται σε υψηλή ετοιμότητα», εξηγεί μιλώντας στο ΘΕΜΑ.