Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: Οι χρόνια πάσχοντες πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους όταν αλλάζει ο καιρός

Περπάτημα πως θα το βάλουμε στη ζωή μας; Υπερβολικός ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα;
09/04/2024
Πρόβλεψη για 1,3 δισ. Διαβητικούς εως το 2050 παγκοσμίως
09/04/2024

O αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναλύει του κινδύνους της απότομης αλλαγής του καιρού.

Οι απότομες αλλαγές του καιρού είναι μία πραγματικότητα που ζούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα «καλοκαίρια» μέσα στο χειμώνα αντικαθίστανται μέσα σε λίγες ώρες από βαρυχειμωνιά και μετά έρχεται πάλι απότομη αύξηση της θερμοκρασίας…

Ποιοι και πως είναι χρήσιμο να προσέχουν…

«Όσοι είναι κάτω των 5 και άνω των 65 ετών πρέπει να προστατεύεται από τις ακραίες αλλαγές του καιρού και ειδικά από το κρύο που επελαύνει σήμερα… Ομοίως προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς αλλά και τα άτομα με αναπηρίες και άνοια που δεν έχουν πολλές φορές τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας που χρειάζονται. Βέβαια το ίδιο πρέπει να πούμε ότι χρειάζονται οι άστεγοι και οι άνθρωποι που ζουν στο φάσμα της φτώχειας και δεν έχουν σπίτια με θέρμανση», μάς εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης.

Ρωτήσαμε εξάλλου τον καθηγητή αν πρέπει να κάνουν αλλαγές στις φαρμακευτικές τους αγωγές κάποιες κατηγορίες ασθενών και δη με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς…

«Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα πρέπει να συζητούν με το γιατρό τους επειδή δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα νόσησης, ούτε λαμβάνουν τις ίδιες κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων και συνδυασμών αυτών. Τα άτομα με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν ακόμα και από μικρές αλλαγές στον καιρό, πόσο μάλλον όταν η θερμοκρασία υποχωρεί απότομα 10 βαθμούς Κελσίου», απαντάει ο κ. Χαλβατσιώτης.

Να σημειώσουμε ότι όσοι δεν έχουν κεντρική θέρμανση ή κλιματιστικό στο σπίτι πρέπει να μην προσπαθούν να ζεσταθούν με επικίνδυνα μέσα, τύπου μαγκάλια ή παλαιά και φθαρμένα ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης που μπορεί να πιάσουν φωτιά. Εξάλλου πάνω σε ηλεκτρικά κι άλλα φορητά μέσα θέρμανσης δεν πρέπει να βάζουμε ρούχα και υφάσματα διότι κι αυτά πολλές φορές αναφλέγονται, ενώ και τα τζάκια πρέπει να φέρουν συνεχώς μπροστά το ειδικό προστατευτικό και να είμαστε σίγουροι ότι ο καπνός φεύγει κανονικά προς την καμινάδα κι όχι προς τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση για θέρμανση, ας πίνουμε ζεστά ροφήματα κι ας παραμείνουμε ντυμένοι με στρώματα ρούχων και σκεπασμένοι καλά στο κρεβάτι φορώντας κάτι ζεστό και στο κεφάλι μας ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

elΕλληνικά