Δεν χωρά αμφιβολία ότι η καθημερινή άσκηση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο υγείας, αφού εκτιμάται ότι έχει ρόλο συμπληρωματικής θεραπείας για όλα σχεδόν τα χρόνια νοσήματα.
Αν με τη χρήση ενός αξιόπιστου βηματομετρητή καταγραφεί ότι έχετε κάνει 10.000 βήματα σε μια μέρα, τότε μπαίνει το ερώτημα αν αυτά είναι αρκετά ή αν απαιτούνται περισσότερα για να επιτευχθούν οι στόχοι της βελτίωσης της υγείας μας. Ο στόχος των 10.000 βημάτων προτάθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2004. Βέβαια, ο αριθμός αυτός δεν προέκυψε ως συμπέρασμα ιατρικών μελετών, αλλά απλά τέθηκε ως αντικειμενικός στόχος για τον μέσο πολίτη. Βέβαια, υπήρξαν και αρνητικά δημοσιεύματα, ότι αποτελούσε απλά μια διαφημιστική καμπάνια για την αγορά βηματομετρητών που τότε άρχισε η διάθεσή τους στην αγορά.
Συνήθως, περπατάμε περίπου 3-4 χιλιάδες βήματα ημερησίως. Για να προσεγγίσουμε τους στόχους υγείας μέσω της αύξησης της φυσικής μας δραστηριότητας θα πρέπει τουλάχιστο να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό των καθημερινών μας βημάτων. Για να σιγουρευτούμε, όμως, αν επαρκούν τα 10.000 βήματα ημερησίως, έχει σημασία να γνωρίζουμε πόσες χιλιάδες βήματα κάνουμε συνήθως, ώστε να εκτιμηθεί ότι αποτελούν στόχο ουσιαστικής αύξησης του βαθμού της φυσικής μας δραστηριότητας. Άρα, αυτοί που συνήθως έκαναν πολύ λιγότερα του μέσου όρου βήματα, με τον στόχο των 10.000 θα έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα.
Όλες οι Επιστημονικές Εταιρείες, παγκοσμίως, δηλώνουν ότι το γρήγορο βάδισμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων,υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και κατάθλιψης και έτσι προτείνουν γρήγορο βάδισμα για 150 λεπτά την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται σε μισή ώρα καθημερινά για 5 μέρες την εβδομάδα ή μοιρασμένο σε 3 δεκάλεπτα σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών, επίσης, αποδεικνύει ότι το γρήγορο βάδισμα ενισχύει τη μνήμη μειώνοντας στατιστικά σημαντικά στο βάθος χρόνου, τον κίνδυνο επέλευσης άνοιας και νόσου του Alzheimer. Χωρίς αμφιβολία, το συστηματικό βάδισμα μειώνει τις επώδυνες αρθραλγίες και βελτιώνει τις μυϊκές δυσκαμψίες. Αν ο ρυθμός βαδίσματός σας δεν είναι τέτοιος που να χαρακτηρίζεται ως μετρίου βαθμού έντασης άσκηση, ακόμα και τότε κερδίζετε υγεία, αφού μειώνεται χρονικά η διάρκεια της καθιστικής ζωής.Εκτός από τις θετικές επιδράσεις στους δείκτες υγείας, η αύξηση του βαθμού της φυσικής δραστηριότητας οδώνει την απελευθέρωση των ενδορφινών του οργανισμού, που διεγείρουν με τη σειρά τους αισθήματα ευφορίας, μειώνοντας τα καταθλιπτικά και αγχώδη συναισθήματα. Η βόλτα μάλιστα σε φυσικό περιβάλλον, λειτουργεί ακόμη πιο ενισχυτικά στην ψυχική υγεία.Η βόλτα με το σκύλο σας στο πάρκο είναι μια ευχάριστη ώρα. Συνιστούμε, αν δεν διαθέτετε δικό σας ζώο συντροφιάς, να απευθυνθείτε σε καταφύγιο αδέσποτων για να ζητήσετε να τα συνοδεύσετε για βόλτα ή απευθυνθείτε σε φίλους που έχουν κατοικίδιο. Προτείνεται να φοράτε ακουστικά, ώστε να ακούτε τη μουσική της επιλογής σας και μάλιστα σε γρήγορο ρυθμό, επειδή προδιαθέτει στο να αυξήσετε τόσο την
ταχύτητα όσο και να επιμηκύνετε το χρόνο του βαδίσματος. Συστήνεται επίσης για τις μεγαλύτερες ηλικίες το βάδισμα να γίνεται με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς να επιλέγετε να κατεβαίνετε μια στάση πριν τον προορισμό σας. Επίσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το κλιμακοστάσιο αντί του ανελκυστήρα και μην αναλώνετε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας πολύ κοντά στον προορισμό σας. Κλείνοντας, σκεφτείτε ότι το βάδισμα που αποτελεί μια μορφή άσκησης, μπορεί να υιοθετηθεί άνετα από τον καθένα, καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή κάποιο ακριβό τέλος εγγραφής- συνδρομής σε γυμναστήριο.