Τα συμπεράσματα της μελέτης του επίκουρου Καθ. Παθολογίας Π. Χαλβατσιώτη για την πανδημία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ | Ελληνική Μελέτη: Σημαντική μείωση αντισωμάτων μετά τον τρίτο μήνα από τη δεύτερη δόση.
18/12/2021
Χαλβατσιώτης: Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα στην Ελλάδα, για τα αντισώματα του εμβολίου. Σε ποιους εκμηδενίζονται μετά τους 3 μήνες.
21/12/2021

“Τα αντισώματα πολύ γρήγορα πέφτουν, μετά το τρίμηνο, τον 4ο μήνα μηδενίζονται. Οι υγειονομικοί στη Μεσσηνία έχουν χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων. Χαμηλότερα αντισώματα έχουν οι καπνιστές, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί τύπου 2”.

Τα χρήσιμα αυτά συμπεράσματα για την πανδημία του κορονοϊού εξάγονται από μελέτη – έρευνα του Μεσσήνιου επίκουρου καθηγητή Παθολογίας Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, στην οποία μετείχαν εργαζόμενοι -όχι μόνο γιατροί- στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, στα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου και στο Κέντρο Αποκατάστασης “Διάπλαση”, καθώς και στα Νοσοκομεία της Αθήνας “Αττικό” και “Ελπίς”.

Στοιχεία της μελέτης παρουσίασε χθες ο κ. Χαλβατσιώτης σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, παρουσία της διοικήτριας Ελένης Αλειφέρη και της διοικήτριας του Νοσοκομείου “Ελπίς” Φωτεινής Θειακού. Ο καθηγητής τόνισε ότι το μήνυμα είναι το εμβόλιο, καθώς οι 9 στους 10 που πεθαίνουν και νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι.

Ειδικότερα, ο κ. Χαλβατσιώτης ενημέρωσε ότι “δημιουργήσαμε μία βάση δεδομένων, κάναμε πάνω από 600 αιμοληψίες, οι μισές σε υγειονομικούς της Μεσσηνίας, με μέση ηλικία τα 47 χρόνια”, με στόχο “να δούμε κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να καλύψει τους υγειονομικούς που είναι οι πιο εκτεθειμένοι”. Επεσήμανε πως “τα αντισώματα πολύ γρήγορα πέφτουν, μετά το τρίμηνο, τον 4ο μήνα μηδενίζονται. Αυτό επιβεβαιώνει την προτεραιότητα της τρίτης δόσης για τους υγειονομικούς”. Παρατήρησε ότι “οι συνάδελφοι στη Μεσσηνία έχουν χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων, ίσως γιατί η Μεσσηνία τα είχε καταφέρει πολύ καλά στην πανδημία” και πρόσθεσε: “Οι εργαζόμενοι σε μονάδες Covid έχουν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων, γιατί φαίνεται ότι ενεργοποιείται ο ανοσοποιητικός μηχανισμός προστασίας. Χαμηλότερα αντισώματα έχουν οι καπνιστές, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί τύπου 2”.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για αντικειμενική και πολυκεντρική μελέτη και ανέφερε πως “καταγράφεται τάση για χαμηλότερα αντισώματα και στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο”. Ακόμα, μίλησε για υψηλού επιπέδου υγειονομικό προσωπικό στη Μεσσηνία και σημείωσε ότι “το μήνυμα που δίνει η μελέτη είναι το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν και που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: Οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν ισχύει το ότι μέχρι 6 μήνες είμαστε καλυμμένοι”. Εκανε λόγο για επιδημική έξαρση και για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης “Ομικρον”, όμως παρατήρησε ότι “στην Ελλάδα ακόμα κινδυνεύουμε και πεθαίνουμε από τη μετάλλαξη “Δέλτα””. Επεσήμανε πως “τα κρούσματα να μην μας φοβίζουν. Τα δύσκολα νούμερα είναι των νοσηλειών και των θανάτων, το πώς να μειώσουμε τη μεγάλη απώλεια άδικων θανάτων”. Είπε ότι “οι εμβολιασμένοι που νόσησαν βαριά ή πέθαναν, είτε άργησαν την τρίτη δόση είτε ήταν με υποκείμενα νοσήματα. Είναι, όμως, ο ένας, όχι οι εννέα”.

Τέλος, ο κ. Χαλβατσιώτης ευχαρίστησε για τη μελέτη τον διευθυντή του Ιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιάννη Τσίχλη και τη φοιτήτρια Μαιευτικής Ιουλιανή Μπίτσικα.