Το ρομπότ απολύμανσης “Ελπίδα” ήρθε στο Γ.Ν.Α. “Η ΕΛΠΙΣ”

Κλιματική αλλαγή: πως επηρεάζει την υγεία μας σύμφωνα με τον επίκουρο Καθ. Παθολογίας Π. Χαλβατσιώτη
28/05/2021
Διαβήτης Κύησης – Πόσο μπορεί η παρουσία του διαβήτη να επιβαρύνει μια κύηση.
04/06/2021

Η Διοίκηση και το προσωπικό έδωσαν το όνομα Ελπίδα στο ρομπότ, συνδέοντάς το με την επωνυμία του νοσοκομείου, που αντανακλά την εμπιστοσύνη στη θέληση και στις δυνάμεις του να προσφέρει ασφαλή και ποιοτική φροντίδα υγείας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» υποδέχθηκε την Ελπίδα, ένα από τα 200 ρομπότ απολύμανσης που προμηθεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των νοσοκομείων των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι πιστώσεις, ύψους 12 εκατ. ευρώ, προήλθαν από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI) που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και συνενώνει πόρους και στρατηγικές.

Η Ελπίδα, όπως η «Βιολέττα» (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) και ο «Τάλως» (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου), κατασκευάστηκε στη Δανία και έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα θάλαμο ασθενών σε 10΄ λεπτά, μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την αποτελεσματική απολύμανση από παθογόνα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, χωρίς τη χρήση τοξικών χημικών απολυμαντικών, προσφέροντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους ασθενείς και το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου.

Κατά την επίδειξη των δυνατοτήτων του ρομπότ και την εκπαίδευση του προσωπικού από εξειδικευμένους στη ρομποτική τεχνικούς, πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση των χώρων, έτσι ώστε η Ελπίδα να αναγνωρίζει το περιβάλλον, να ελέγχει την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και να «εργάζεται» αυτόνομα, αμέσως μόλις δεχτεί (μέσω tablet) την εντολή του χειριστή. Μόλις ολοκληρώσει την απολύμανση, ρωτά τον χειριστή εάν επιθυμεί να συνεχίσει σε άλλο χώρο ή να επιστρέψει στη βάση της (σημείο στάθμευσης/φόρτισης).

Η Διοίκηση και το προσωπικό έδωσαν το όνομα Ελπίδα στο ρομπότ, συνδέοντάς το με την επωνυμία του νοσοκομείου, που αντανακλά την εμπιστοσύνη στη θέληση και στις δυνάμεις του να προσφέρει ασφαλή και ποιοτική φροντίδα υγείας, έργο στο οποίο η Ελπίδα θα είναι πολύτιμος σύμμαχος!

Η Προσωρινή Διοικήτρια κ. Φ. Θειακού και ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Π. Χαλβατσιώτης εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στους κ.κ. Γ. Οικονομοπούλου (υπεύθυνη Γραφείου Ποιότητας) και Ιω. Κοτσαρίδη (πρώην Διοικητή), που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία αυτή του Νοσοκομείου.