Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Μεσσηνία

Μεσσηνιακές Ημέρες Διαβήτη στο Σιδηρόκαστρο
Μεσσηνιακές Ημέρες Διαβήτη στο Σιδηρόκαστρο
06/05/2020
Μεσσηνιακές Ημέρες Διαβήτη στην Καλαμάτα
06/05/2020

Οι «Κινητές Μονάδες Υγείας» είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2014 και αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Η πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων Κινητών Ιατρικών Μονάδων καθώς και του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Οι αποστολές είχαν πολλαπλούς στόχους, κατά πρώτο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της Μεσσηνίας από ειδικούς γιατρούς αλλά και την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων υγείας για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, του καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη με υπέρηχο, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με ΠΑΠ ΤΕΣΤ και του καρκίνου του παχέος εντέρου με την διερεύνηση της μικροσκοπικής αιμορραγίας από το ορθό, σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Για τα παιδιά εκτός από την δυνατότητα εξέτασης από παιδίατρο, δόθηκε βάση από τους ειδικούς στη  διερεύνηση πιθανών μαθησιακών δυσκολιών,  στον έλεγχο σκελετικών ανωμαλιών και ανάπτυξης, στην εξέταση παιδιών για οφθαλμικές διαθλαστικές βλάβες που απαιτούν διόρθωση με γυαλιά αλλά και εκπαίδευση στην στοματική υγιεινή.

Ο νέος πενταετής κύκλος αποστολών για τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) ξεκίνησε με την επίσκεψη των μονάδων στο γραφικό και φιλόξενο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας από τις 26.01.19 – 28.01.19 στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην αποστολή των ΚΙΜ και της ομάδας Υγείας, συνεισέφεραν οι Ειδικότητες του Ακτινολόγου, Παθολόγου, Γενικού Χειρουργού, Γυναικολόγου, Καρδιολόγου, Νευρολόγου, Οδοντίατρου, Ορθοπαιδικού, Οφθαλμίατρου, Παιδίατρου, Ωτορινολαρυγγολόγου, Διαιτολόγου, Ψυχολόγου και μαζί με τις Επισκέπτριες Yγείας, και τους Νοσηλευτές, πρόσφεραν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 600 και πλέον κατοίκους από το Σιδηρόκαστρο και τις γύρω περιοχές. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 841 ιατρικά ραντεβού. Μεταξύ άλλων διεξήχθησαν:  173 υπέρηχοι, 63 ηλεκτροκαρδιογραφήματα & υπερηχογραφήματα καρδιάς, 58 τεστ ΠΑΠ, 74 μαστογραφίες, 52 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας,  ενώ πραγματοποιήθηκαν και 3 μικροεπεμβάσεις.

Παράλληλα με τη λειτουργία των ιατρείων, όπως και σε κάθε αποστολή διεξήχθησαν ενημερωτικές ομιλίες & δράσεις με τα παρακάτω θέματα: «Μαθησιακές δυσκολίες», «Γονείς και Παιδί», «Διατροφικές Συστάσεις», «Αποφασίζω να μην καπνίζω» και στην Εκπαίδευση παροχής Α ’Βοηθειών. Όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κοπανακίου έτυχαν Οφθαλμολογικού ελέγχου για την αποκλεισμό διαθλαστικών και άλλων παθολογικών καταστάσεων.