ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

"Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος"

“Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος”
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Ιατρός Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη.

Όλοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Πρότυπη Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και εισήλθε μετά από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έλαβε υποτροφία της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai, The State University of New York (SUNY), NYC, ΗΠΑ όπου φοίτησε μέρος των σπουδών του ως visiting student.

Εκπόνησε με βαθμολογία «Άριστα» την διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και με τίτλο «Η χορήγηση του εκλυτικού υποθαλαμικού παράγοντα της αυξητικής ορμόνης (GRF-1-44 NH2) στη διαγνωστική προσπέλαση περιπτώσεων νανισμού στη Β΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992.

Υπηρέτησε την θητεία του ως καταδρομέας αλεξιπτωτιστής ιατρός στη Β΄ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και ως αγροτικός ιατρός στο ιατρείο Προυσσού Ευρυτανίας.

Μετά την Κλινική άσκηση στην Β΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και μετά από τις ειδικές εξετάσεις έλαβε τον τίτλο του ειδικού Παθολόγου το 1997.

Ολοκλήρωσε με Διεθνή Υποτροφία (European Grant) το Fellowship στην Ενδοκρινολογική Κλινική στη Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, USA και το 2000 του χορηγήθηκε η ειδική βεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας για τη συμπλήρωση της μετεκπαίδευσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ και τη δυνατότητα ορισμού του ως Υπεύθυνος Εξωτερικού Διαβητολογικού Ιατρείου. Το 2019 μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου του χορηγήθηκε και ο τίτλος του Διαβητολόγου.

Το 2002 εξελέγη Λέκτορας Παθολογίας-Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή Του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Νοέμβριο του 2022 εξελέγη στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Διαβήτη.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Όσον αφορά το διδακτικό του έργο συμμετέχει στην εκπαίδευση αλλά και ως εξεταστής των τριτοετών, τεταρτοετών και των εκτοετών φοιτητών της Ιατρικής, στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στην Εσωτερική Παθολογία, στην κλινική σημειολογία παρά την κλίνη του ασθενούς, στη διαφορική διαγνωστική, τον σακχαρώδη διαβήτη και την κλινική γενετική. Συμμετέχει επίσης στην εκπαίδευση στην παθολογία και στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη των ειδικευομένων ιατρών της Β΄Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής όπου υπηρετεί στο Π.Γ.Ν «Αττικόν» όσο και των ειδικευομένων της Β’ Κλινικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής, της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, της Β΄ Αναισθησιολογικής Κλινικής, της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής, της Γ΄ Μαιευτικής και
Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν «Αττικόν» αλλά και εκείνων της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Συμμέτεχει επίσης στην εκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη των εξειδικευόμενων ιατρών του Διαβητολογικού Κέντρου της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο αλλά και των νέων ιατρών στην εκμάθηση των τεχνικών που θα χρησιμοποιήσουν, στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των ερευνητικών τους πρωτοκόλλων, καθώς και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Συμμετείχε ως εξεταστής του μαθήματος της Εσωτερικής Παθολογίας στο ΔΙΚΑΤΣΑ για τους απόφοιτους Ιατρικών Σχολών τρίτων Χωρών και είναι επιβλέπων Καθηγητής ή Μέλος των τριμελών και επταμελών επιτροπών σε 23 συνολικά διδακτορικές διατριβές.

Συμμετέχει ως διδάσκων σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master) στα προγράμματα:

 • «Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • «Άθληση, Υγεία και ποιότητα ζωής» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • «Παθολογία της Κύησης» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • «Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων» στην ειδίκευση των νοσηλευτών
 • «Εκπαίδευση και Φροντίδα στο Διαβήτη» στα πλαίσια του μαθήματος
 • «Σακχαρώδης Διαβήτης – Θεραπευτικές Προσεγγίσεις» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 • «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή», το οποίο οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ως μέλος σε Τριμελείς Εξεταστικές Επιτροπές.
 • «Καρδιομεταβολική Ιατρική» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συμμετείχε ως πρόεδρος συνεδριάσεων σε 13 Διεθνείς και 55 Πανελλήνιες συναντήσεις και σαν προσκεκλημένος ομιλητής σε 21 διεθνείς και >300 Επιστημονικές συναντήσεις.

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μετά την αποφοίτηση του από την Ιατρική Σχολή Αθηνών αρχικά εργάσθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Διαβητολογικό Κέντρο και τη Μονάδα Τεχνητού Παγκρέατος της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής – Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Στο διάστημα (1990–1997 & 1999-σήμερα) εργάζσθηκε στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών αρχικά στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και στη συνέχεια στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» τόσο ως επιστημονικός συνεργάτης, ως ειδικευόμενος στην Παθολογία, ως Λέκτορας, στη συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής ως Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής και ως Αναπληρωτής Καθηγητής, παρακολουθώντας παθολογικούς ασθενείς στην Κλινική και διαβητικούς ασθενείς στο εξωτερικό ιατρείο του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής.

Στο μεσοδιάστημα 1997-1999 εργάστηκε αρχικά για την ολοκλήρωση του Fellowship με πιστοποίηση από το Post Graduate School of Medicine of Mayo Clinic για την μετεκπαίδευση του στην Ενδοκρινολογία και στον Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και στη συνέχεια περιοδικά στην Ενδοκρινολογική Κλινική στη Mayo Clinic, (Rochester, Minnesota, USA).

Είναι Υπεύθυνος για το Εργαστήριο «Μοριακής Βιολογίας και Μεταβολισμού Πρωτεϊνών» στη Μονάδα Έρευνας της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Έχει εκλεγεί για 6 συνεχείς θητείες 2016-2022 ως Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής ως Εκπρόσωπος του Τομέα Παθολογίας, έχει διατελέσει αιρετό Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου (2008-2012) και του Διοικητικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος των ιατρών (2012-2018) του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», είχε εκλεγεί από το 2011-2024) στο ΔΣ όπου υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αιρετός Εκλέκτορας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (2015-σήμερα), αιρετό Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (2015-2019), Γενικός Γραμματέας στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (2015 – 2019), Μέλος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (2015 – 2017), Μέλος Δ.Σ. αρχικά και από 12/2020 έως τον Φεβρουάριο 2024 Πρόεδρος Δ.Σ. στο Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς». Είναι Εκπρόσωπος των Παθολόγων της Ελλάδας στην Ένωση Ευρωπαίων Ειδικευμένων Ιατρών, UNION EUROPÉENNE DES MÉDECINS SPÉCIALISTES (UEMS) (02/2022 έως σήμερα).

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ασχολήθηκε με την μελέτη συνδρόμων υπολειπόμενης ανάπτυξης στην παιδική ηλικία (Διδακτορική Διατριβή), την διερεύνηση της δράσης αντιδιαβητικών σκευασμάτων, γαστρεντερικών ορμονών, της κυκλοσπορίνης στις μεταμοσχεύσεις, των τεχνικών μέτρησης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνη και του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, της ανάπτυξης ειδικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για τον διαβητικό ασθενή και την ψηφιακή ενοποίηση όλων των Διαβητολογικών Μονάδων σε Εθνική κλίμακα, με τον μεταβολισμό των
πρωτεινών και τις γονιδιακές εκφράσεις στον σακχαρώδη διαβήτη, τη μελέτη του μυοσκελετικού και των αυξητικών παραγόντων στον σακχαρώδη διαβήτη, την ινσουλινοαντίσταση στην σήψη και στην θυρεοειδική λειτουργία, την μιτοχονδριακή λειτουργία και το οξειδωτικό stress, με τον σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, την προεκλαμψία, τη ψυχική επιβάρυνση μητέρων με απώλεια του εμβρύου, την επιγενετική στην κύηση, την εξέλιξη της Covid λοίμωξης στην παχυσαρκία στον διαβήτη και το φύλο, την φαρμακευτική επίδραση και τις παρενέργειες των αντιπηκτικών, την ασφάλεια των εμφυτευσιμων καρδιακών βαλβίδων, τις μοριακές μεθόδους ανίχνευσης μόλυνσης των τροφίμων αλλά και της διατροφικής – αντιοξειδωτικής τους αξίας, των διακυμάνσεων του σακχάρου
ως επιβαρυντικό αίτιο για εγκεφαλικό επεισόδιο, την επίδραση των στατινών στη σκληρυνση κατά πλάκας, της επίδρασης των κυτταροκινών και των γενετικών τους πολυμορφισμών στον διαβήτη και την παχυσαρκία, της προστατευτικής επίδρασης του ελαιολάδου στην ανάπτυξη κακοήθειας, των θρομβογενετικών διαταραχών σε πνευμονική υπέρταση αλλά και πιστοποίηση γρήγορων κι ασφαλών μοριακών τεχνικών στη διάγνωση του SARS-CoV-2 και άλλων ιών. Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα Καποδίστριας και στο Ευρωπαϊκό MediDietAgent.

Είναι μέλος 12 Πανελληνίων και 5 Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών στο πεδίο του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και της Παθολογίας 

Βραβεία

 • 1º Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στο 13 ο Ετήσιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας (10/2007)
 • Finalist (6 best research projects) 9th World Congress of Insulin Resistance, Los Angeles, California, USA (11/2011)
 • 1º Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στο 19 ο Ετήσιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας (12/2013)
 • 1º Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στο 19o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (6/2021)
 • 2º Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στο 20o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (5/2022)

Ευρεσιτεχνία
Χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Ανάπτυξη Καινοτόμου Συσκευής Μικρορευστομηχανικής (MICROFLUIDIC DEVICE) για την Ανίχνευση Παθογόνων Βακτηρίων»

Διακρίσεις
Μετάλλιο της πόλης του Ιλίου για τη συνεισφορά μου στο Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο που έχει οργανώσει ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και για τη γενικότερη προσφορά μου στο χώρο της υγείας (3/2022)

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Διετέλεσε υπεύθυνος ύλης και εκδόσεως πολυσυγραφικών βιβλίων (editor) στην απόδοση στα ελληνικά του δίτομου συγγράμματος του European Manual of Internal Medicine, Editorial Board of the European Board of Internal Medicine of the U.E.M.S, 3 διεθνών πολυσυγγραφικών εκδόσεων ως Guest Editor (2) και Co – Editor, είναι reviewer σε 25 peer-reviewed διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα οποία έχουν impact factor και περιλαμβάνονται στο SCI και υπήρξε Μέλος του Panel του International Peer Review Panel του Ministry for Science, Technology, and Innovation της Δανίας για τη διάθεση των ερευνητικών κονδυλίων έρευνας για το διαβήτη, την παχυσαρκία και τη φυσιολογία του σκελετικού μυ (2011). Διετέλεσε αξιολογητής προγραμμάτων στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2008-2009), κριτής εργασιών σε 22 διεθνή και πανελλήνια ιατρικά συνέδρια, συμμετέχει στην συγγραφή των Κατευθυντήριων Οδηγιών για το Διαβήτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας από 2011-σήμερα, έχει συγγράψει κεφάλαια σε 11 διδακτικά συγγράμματα και συμμετείχε στους συγγραφείς σε 48 επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά διεθνή περιοδικά και ξενόγλωσσα πρακτικά συνεδρίων. Το συγγραφικό του έργο έχει αναφερθεί πάνω από 900 φορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

PANAGIOTIS G. HALVATSIOTIS MD, PhD

Associate Professor in internal medicine

 Curriculum Vitae

He completed his secondary studies at Evangeliki Model High School in Athens and received the bachelor MD degree from the Medical School of the National and Kapodistrian University of Athens.

While his studies he followed teaching courses under a scholarship in the Mount Sinai Medical School, State University of New York (SUNY), NYC, USA, as a visiting student.

He received his PhD degree from the Medical School of the National Kapodistrian University of Athens (Honors category degree), supported from a scholarship from “Alexandros Onassis” Foundation.

He serviced his Mandatory Army duties as an Airborne special force medical doctor and his obligatory rural services at the Outpatient Medical Clinic of Proussos Village in Evrytania prefecture, Greece.

He was named internist in 1997 successfully passing the required boards with residency completed in the Athens General hospital “Evangelismos”. In continue under a European Grant he was enrolled in Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, USA for his fellowship in Endocrinology.

He was given official permission to run a Diabetes outpatient Clinic in 2000 from the Hellenic Ministry of Health and the title of Diabetologist in 2019 in accordance with the new legislation.

He was elected Lecturer of international Medicine- Diabetes in the Medical school of the National and Kapodistrian University of Athens “Attikon” and recently (Nov.2022) elected Associate Professor in the same institution.

TEACHING DUTIES

He participates in the teaching program and in the qualification examinations of the Medical Students in the National Kapodistrian University of Athens and the residents of various departments of Attikon hospital in the field on Internal Medicine and Diabetes Mellitus.

He is also taking teaching duties to young health Scientists in the Research Unit of his Department and to the fellows trained in diabetology in the Diabetes Center of the Attikon hospital.

He is supervising or participates as a member in the 23 committees to candidates for their Doctoral Thesis.

He also belongs to the faculty, with teaching duties, in 6 Post- Doctoral Academic programs for master’s degree.

He participated as a chairman in 13 International and 55 National meetings and has been invited as Lecturer in 21 International and over 300 National scientific sessions.

CLINICAL EXPERIENCE

He is enrolled as a clinician in his department at the General University Hospital of Athens “Attikon” following either inpatients or outpatients in Diabetes Clinics.

He has been elected to service the Scientific Council and the Board of “Attikon” General University Hospital from 2008- 2018. He has also been elected in the General Assembly in the Athens Medical school, representing the Internal Medicine Sector for 6 consecutive terms.

He served as vise Chairman of the Athens Medical school Faculty Members Union. He had been elected as a representative (Elector) of the Athens Medical Society to the Panhellenic Medical Association for 3 terms and had been elected as a Member of the Supreme Disciplinary Council of the Panhellenic Medical Association (2015-2019).

He also served as Chairman of the Board in the General hospital of Athens “Elpis”.

RESEARCH DUTIES

His research interests were in the investigation of newer anti- diabetic drugs, children with retarded growth, gastrointestinal hormones, digital applications in Diabetes Clinics, oxidative stress, mitochondrial function, epigenetics, Covid-19 infection, side effects of blood thinning medication, safety of artificial heart valves and in the development of the newer molecular techniques for viral detection.

He is a member of 12 national and 5 international societies in the field of Diabetes Mellitus, Obesity, Metabolism, and Internal Medicine.

He served as an editor and co-editor 6 times and as a reviewer in 20 international scientific journals. He has also served as a member of the International Peer Review Panel of Ministry for Science, Technology, and Innovation of the Danish Government, for Diabetes and obesity in 2011. Finally, he is participating (2011-now) in the committee for the National Guidelines for Diabetes Management in Greece and his work has been cited over 900 times in the international literature.

AWARDS

He has been awarded with 3 first and 1 second prize for his research projects during national congresses in Diabetes and Internal Medicine. In 2011 his research project was elected as a finalist at the 9th World Congress of Insulin Resistance, Los Angeles, California, USA.

PATENTS

He received a Patent Authorization from the Hellenic Ministry of Development and Innovation for a new microfluidic technique for the molecular detection of various viruses and bacteria.

elΕλληνικά