Με τι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στη Θράκη

Ιατρικός Τουρισμός και Ανάπτυξη. Το παράδειγμα της Μεσσηνίας.
22/09/2019
Στο χωριό Μαράσια του Εβρου
Στο χωριό Μαράσια του Εβρου
23/10/2019
Με τι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στη Θράκη

Συμμετείχαμε σε μία ακόμη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα με στόχο τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και νησιών της Χώρας μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, επισκέφθηκε αυτή τη φορά τα Πομακοχώρια της Θράκης όπου διαβιούν μειονοτικοί μουσουλμανικοί πληθυσμοί, στις πολύ ορεινές περιοχές της οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Ξάνθης, στο Νομό Ροδόπης και Νομό Έβρου.

Οι Πομάκοι είναι μία μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα που μιλάει μία διάλεκτο της βουλγαρικής που χρησιμοποιεί τα κυριλλικά γράμματα ως αλφάβητο της. Οι Πομάκοι είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι αλλά στον Έβρο και την ανατολική Ροδόπη υπάρχουν οι Κιζιλμπάσηδες μια αλεβίτικη αίρεση των Μπεκτασήδων και μάλιστα στο χωριό Ρούσσα του Έβρου υπάρχει ο Αλεβήτικος Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν ή Τεκές της Ρούσσας που αποτελεί σημείο συνάθροισης των Δερβίσηδων που ιδρύθηκε το 1402 λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στο κέντρο του τεκέ υπάρχει ένα δένδρο μουριάς 600 ετών, του οποίου τα μούρα σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση είναι θαυματουργά. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, αν κάποιος φάει μούρα από το δέντρο αυτό, προστατεύεται από όλες τις αρρώστιες. Στον τεκέ εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, γιορτή κοινή για χριστιανούς και Αλεβίτες. Η Ρίτα Γουίλσον ηθοποιός, κινηματογραφική παραγωγός και σύζυγος του Τομ Χανκς, είναι Ελληνίδα πομάκικης καταγωγής από το χωριό Ωραίο της Ξάνθης

Εκτός από την συμμετοχή μας στην Εθνικής σημασίας αυτή αποστολή όπου προσφέραμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες, είχαμε αναλάβει και την ευθύνη του σχεδιασμού της επίσκεψης των Μονάδων, αφού τον περασμένο Ιούλιο βρεθήκαμε και πάλι στην όμορφη Θράκη και είχαμε την απαραίτητη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Χ.Μέτιο και τους υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επίσης επισκεφθήκαμε τότε όλες τις ορεινές περιοχές της οροσειράς της Ροδόπης όπου μαζί με τους τοπικούς εκπροσώπους των μειονοτικών αυτών κοινοτήτων αποφασίσαμε για τους οικισμούς που θα αποτελούσαν τους προορισμούς εγκατάστασης των Μονάδων στους 3 νομούς της Θράκης.

Εκτός από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες η Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα επισκέφθηκε τα δημοτικά σχολεία Οργάνης και Κέχρου του Νομού Ροδόπης και στον Κένταυρο του Νομού Ξάνθης όπου τα παιδιά συμμετείχαν στο καινοτόμο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων “Διασκέδασε Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου Αρέσει”. Τα παιδιά μέσα από το παιγνίδι και την προσομοίωση των αθλητικών δραστηριοτήτων μπορούν να γνωρίσουν τα αθλήματα και οι ειδικοί να διακρίνουν τυχόν δεξιότητες των παιδιών με κλίση προς κάποιο άθλημα. Τέλος όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων των Χωριών που επισκεφθήκαμε έτυχαν ελέγχου το καθένα ξεχωριστά για την διάγνωση πιθανών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία κλπ), διαταραχών ανάπτυξης, αλλά και μαθησιακών δυσκολιών από τους ειδικούς. Και το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται επίσης με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από το 2014 που ξεκίνησε η δράση των Μονάδων, έχουν επισκεφθεί 55 προορισμούς, έχουν εξετάσει 18.687 συνανθρώπους μας σε 49.264 ραντεβού όλων των ειδικοτήτων και έχουν προσφέρει 33.754 εργαστηριακές εξετάσεις όπως μαστογραφίες, ακτινογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας και εξετάσεις αίματος. Είχαμε την χαρά να έχουν οι Μονάδες αυτές επισκεφθεί τη Μεσσηνίας μας την περσινή χρονιά στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας και στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης όπου οι γιατροί και το προσωπικό των Μονάδων προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και έτυχαν μεγάλης αποδοχής από του κατοίκους. Ενώ η Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα είχε επισκεφθεί τα δημοτικά σχολεία της Στούπας και του Κάμπου Δυτικής Μάνης. Ευελπιστούμε και σε νέες επισκέψεις και σε άλλες περιοχές του Νομού μας στο εγγύς μέλλον.

elΕλληνικά